Voordelen zelf pensioen opbouwen

Het zelf opbouwen van pensioen heeft financiële consequenties. Afhankelijk van je keuze ben je enkele tientallen tot honderden euro’s netto in de maand hieraan kwijt. Dit weegt echter niet op tegen de vele voordelen van zelf pensioen opbouwen.

Door zelf ook iets te regelen voor je pensioen, ben je op termijn minder afhankelijk van keuzes van de overheid en (eventueel) je werkgever op het gebied van pensioen. Hierdoor kun je onbezorgd van je oude dag genieten.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met zelf extra pensioen opbouwen. Dit komt door het rente-op-rente effect, door Albert Einstein ook wel het 8e wereldwonder genoemd. Je pensioenkapitaal wordt veel hoger als je over een langere periode, maandelijks een klein bedrag opzij zetten, dan als je over een korte periode een groot bedrag opzij zet.

De stap om zelf met je pensioen aan de slag te gaan, is vaak best lastig. Veranderende wetgeving, de woekerpolisaffaire en veel negatief sentiment rondom pensioen in de media, zorgen ervoor dat veel mensen niet weten hoe en waar ze moeten beginnen. Misschien is het wel helemaal niet nodig om met je pensioen aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld omdat je genoeg gespaard/belegd hebt of al voldoende pensioen opgebouwd hebt. Hier kom je achter door je pensioengat uit te rekenen.