Fiscaal gunstig pensioen opbouwen

Je hebt altijd de mogelijkheid om te zorgen voor een extra appeltje voor de dorst. Denk hierbij aan een afgeloste hypotheek na pensioen of een goed gevulde spaarpot.

Hieronder gaan we in op de mogelijkheid om zelf voor je pensioen te sparen of beleggen in een fiscaal gunstig pensioenpotje. De overheid stimuleert mensen op 2 manieren om zelf ook een pensioenpotje op te bouwen;

  • De stortingen die je in je pensioenpotje doet, mag je aftrekken van je inkomsten. Dus je inkomstenbelasting wordt verlaagd.
  • De waarde van je pensioenpotje wordt niet tot je vermogen gerekend, dus je betaalt geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpotje.

Dat pensioenpotje moet echter wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het potje verplicht een lijfrentepolis of bankspaarrekening zijn. En per jaar mag je maximaal je jaarruimte inleggen. Op pensioendatum moet je met het pensioenpotje, bij een bank of verzekeraar, pensioenuitkeringen aankopen. Over deze uitkeringen ben je verplicht inkomstenbelasting te betalen. Omdat je niet (volledig) meer werkt en na je officiële pensioendatum in een lagere belastingschijf valt, betaal je doorgaans de helft minder inkomstenbelasting dan tijdens je werkende leven.