Pensioen in eigen Hand https://pensioenineigenhand.nl Zicht op je pensioen Fri, 19 Jun 2020 19:10:32 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 Hij is er; het Pensioenakkoord! https://pensioenineigenhand.nl/2020/06/19/hij-is-er-het-pensioenakkoord/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hij-is-er-het-pensioenakkoord https://pensioenineigenhand.nl/2020/06/19/hij-is-er-het-pensioenakkoord/#respond Fri, 19 Jun 2020 19:10:29 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=886 Na een jaar onderhandelen is ie er; het nieuwe Pensioenakkoord. Je hebt het vast opgepikt in het nieuws. Wat betekent dit Pensioenakkoord nu eigenlijk? Bespreken met achterban Het Pensioenakkoord is nog niet definitief. Afgelopen week bereikten de politiek, vakbonden en andere belangenbehartigers een akkoord aan de onderhandelingstafel. De meeste vakbond onderhandelaars kunnen zich in dit […]

Het bericht Hij is er; het Pensioenakkoord! verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
Na een jaar onderhandelen is ie er; het nieuwe Pensioenakkoord. Je hebt het vast opgepikt in het nieuws. Wat betekent dit Pensioenakkoord nu eigenlijk?

Bespreken met achterban

Het Pensioenakkoord is nog niet definitief. Afgelopen week bereikten de politiek, vakbonden en andere belangenbehartigers een akkoord aan de onderhandelingstafel. De meeste vakbond onderhandelaars kunnen zich in dit akkoord vinden. De vakbonden gaan het akkoord nu eerst bespreken met hun achterban. Pas als alle partijen echt akkoord zijn, kan het Pensioenakkoord ondertekend worden.

Wat gaat er veranderen?

Als dit akkoord ondertekend wordt, gaat er veel veranderen voor werknemers die pensioen opbouwen bij een pensioenfonds. Heb je een pensioenregeling bij een verzekeraar? Ook dan ga je wat merken van het pensioenakkoord. Wel in mindere mate.

Verplichte rekenrente komt te vervallen

Op moment moeten Pensioenfondsen verplicht een vaste rekentente hanteren. De hoogte van de rekenrente stamt nog uit de tijd dat de rentetarieven veel hoger stonden. Deze hoge rekenrente zorgt voor extra zekerheid. Het pensioenfonds heeft hierdoor verplicht voldoende buffer om alle toekomstige pensioenen uit te betalen. Maar deze extra zekerheid zorgt er ook voor dat bijna alle pensioenfondsen al jarenlang de pensioenen niet mogen verhogen. Daarbij lopen pensioenfondsen het risico dat ze de pensioenen zelfs moeten verlagen. De verplichte rekenrente komt in het pensioenakkoord te vervallen. Hierdoor verdwijnt ook de extra zekerheid dat er voldoende geld in kas is. Per jaar bekijkt het pensioenfonds, op basis van de beleggingsresultaten, of de ingegane pensioenen wel of niet kunnen worden verhoogd. Werknemers die nog niet met pensioen zijn, krijgen jaarlijks een nieuwe inschatting van de hoogte van de pensioenuitkering. Bij tegenvallende beleggingsresultaten is deze inschatting aan de lage kant. Bij een goed beursjaar is de inschatting van de pensioenuitkering aan de hoge kant. Hierdoor hebben werknemers geen recht meer op een gegarandeerde pensioenuitkering. Echter lopen werknemers ook geen risico dat de pensioenuitkering wordt verlaagd.

Doorsneesystematiek wordt afgeschaft

Op dit moment betalen jongeren verhoudingsgewijs teveel premie voor hun leeftijd. En de ouderen betalen relatief te weinig premie voor hun leeftijd. Deze premie wordt de ‘doorsneepremie’ genoemd en is gebaseerd op solidariteit tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Deze doorsneepremie is niet alleen verplicht voor pensioenfondsen, maar ook voor pensioenverzekeraars. Vroeger werkten veel mensen 40 jaar lang voor dezelfde werkgever. Hierdoor was het geen probleem dat je in je jonge jaren teveel premie had betaald. Je profiteerde hier immer op latere leeftijd van. Tegenwoordig is de arbeidsmarkt veel flexibeler en werken mensen niet meer 40 jaar bij dezelfde werkgever. Deze solidariteit, in de vorm van een doorsneepremie, komt te vervallen in het nieuwe Pensioenakkoord.  Straks gaat iedereen de pensioenpremie betalen die bij zijn individuele leeftijd hoort.

Zware beroepen

In het huidige systeem ontvangt een werkgever een boete als hij een werknemer onder de wettelijke AOW-leeftijd, met pensioen stuurt. Werknemers met hogere inkomens hebben vaak zelf voldoende mogelijkheden om te sparen of beleggen om eerder met pensioen te gaan. De werknemers met de lagere inkomens hebben deze mogelijkheid minder. Maar dit zijn veelal wel de werknemers met de zware beroepen. Denk aan bouwvakkers, verzorgenden, stratenmakers en huishoudelijke hulpen. Eerder was in de politieke sprake om per beroepsgroep te gaan beoordelen of een vroegpensioen mogelijk is. In het huidige Pensioenakkoord wordt het voor werkgevers mogelijk om medewerkers met vroegpensioen te sturen als zij onder een bepaalde inkomensgrens vallen. Deze werknemers kunnen, als ze voldoen aan de criteria in hun sector, tot wel 3 jaar eerder dan de wettelijke AOW-leeftijd met pensioen. De criteria per sector moeten nog opgesteld worden. Zaken als aantal dienstjaren en inkomen worden hier zeker in meegenomen. 

Overgangsfase

Bouw je pensioen op bij een pensioenfonds? Dan krijg je straks 2 berekeningen toegestuurd:

 • een met de hoogte van je huidige gegarandeerde pensioenuitkering, en
 • een met de verwachtte pensioenuitkering volgens het nieuwe pensioenakkoord.

Per persoon gaat er sowieso een verschil optreden tussen deze 2 berekeningen. Met name in de groep 40-55 jarigen gaat een verschil ten nadele van de werknemer optreden. Per sector of onderneming moet nog bepaalt worden wie en in hoeverre dit verschil gecompenseerd wordt. 

Hoe nu verder

Al met al zijn nog veel details niet goed uitgewerkt. Vakbonden ervaren momenteel moeilijkheden om het Pensioenakkoord uitgelegd te krijgen aan hun achterban. De FNV heeft de een stemmingsronde met hun achterban zelfs 2 weken uitgesteld. Om het Pensioenakkoord daadwerkelijk in te laten gaan, moeten alle onderhandelingspartijen hun handtekening onder het voorstel zetten. Ik verwacht dan ook dat het Pensioenakkoord niet zonder slag of stoot geaccepteerd wordt in Nederland. Het kan nog maanden duren voordat alle details duidelijk zijn en alle partijen hun handtekening eronder willen zetten. Het kabinet wil vervolgens gefaseerd van 2022 tot 2026 het nieuwe Pensioenakkoord invoeren.

Het bericht Hij is er; het Pensioenakkoord! verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/06/19/hij-is-er-het-pensioenakkoord/feed/ 0
Hét moment om te starten met pensioen beleggen https://pensioenineigenhand.nl/2020/05/26/het-moment-om-te-starten-met-pensioen-beleggen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=het-moment-om-te-starten-met-pensioen-beleggen https://pensioenineigenhand.nl/2020/05/26/het-moment-om-te-starten-met-pensioen-beleggen/#respond Tue, 26 May 2020 19:44:23 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=869 Nu het Corona virus heel langzaam wegebt uit Nederland, kunnen we zo zoetjesaan weer denken in mogelijkheden. Inmiddels is iedereen doordrongen van het belang van een goede buffer. De beleggingsbeurzen zijn flink onderuit gegaan, maar krabbelen langzaam weer op. Al met al is dit hét moment om te beginnen met beleggen voor je pensioen. Appeltje […]

Het bericht Hét moment om te starten met pensioen beleggen verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
Nu het Corona virus heel langzaam wegebt uit Nederland, kunnen we zo zoetjesaan weer denken in mogelijkheden. Inmiddels is iedereen doordrongen van het belang van een goede buffer. De beleggingsbeurzen zijn flink onderuit gegaan, maar krabbelen langzaam weer op. Al met al is dit hét moment om te beginnen met beleggen voor je pensioen.

Appeltje voor de dorst

Tijdens de Corona crisis hebben we allemaal gemerkt hoe belangrijk het is om een goede buffer te hebben; een appeltje voor de dorst. Met name de ondernemers en flexwerkers hebben dit aan den lijve ondervonden. En juist voor ondernemers en flexwerkers is het zo belangrijk om ook een appeltje voor de dorst te hebben voor later, als ze met pensioen willen. De overheid stimuleert je zelfs om zo’n buffer op te bouwen. Alle werkenden in Nederland hebben de mogelijkheid of fiscaal gunstig zelf pensioen op te bouwen door gebruik te maken van hun jaarruimte; ongeacht of je ZZP’er of in loondienst bent. Wat de jaarruimte precies inhoudt, lees je hier op de site van de belastingdienst.

Voordelen van banksparen

Er bestaan meerdere mogelijkheden waarmee je je jaarruimte kunt ‘benutten’. Maar voor de meeste mensen is het het gunstigst om te gaan banksparen. Bij banksparen spaar of beleg je op een geblokkeerde rekening. Je betaalt weinig tot geen periodieke kosten voor (het onderhoud van) de rekening aan de bankspaar instelling. Nagenoeg je volledige inleg op deze rekening komt ten goede aan je pensioen. De rekening is geblokkeerd. Je kunt het geld niet zomaar van de rekening afhalen, maar je betaalt ook geen vermogensrendementsheffing over dit bedrag. Het opgebouwde potje zet je op je gewenste pensioendatum om in periodieke pensioenuitkeringen. Wettelijk gezien mag je de periodieke pensioenuitkeringen laten uitbetalen wanneer je wilt. Het grote voorbehoud hierbij is dat de uitkeringen of levenslang, of tenminste tot 20 jaar na AOW-leeftijd moeten doorlopen. In de praktijk starten veel mensen met de periodieke uitkeringen rondom de AOW-datum.

Hét perfecte moment

Op een bankspaarrekening kun je beleggen of sparen voor je pensioen. De keuze tussen sparen of beleggen, maken veel mensen op gevoel. Je leest er hier meer over de keuze tussen sparen en beleggen. Theoretisch gezien is beleggen het gunstigst voor de meeste mensen.  Hierbij behaal je uiteindelijk het hoogste rendement. De Corona crisis heeft ertoe geleid dat de wereldwijde beurzen een flinke smakkerd naar beneden hebben gemaakt. De afgelopen 2 maanden waren de aandelen erg volatiel; de koers per aandeel was erg beweeglijk en ging op en neer. Mede door de (nog steeds bestaande) dreiging voor een wereldwijde recessie. Inmiddels is er een lichte stijging in de aandelenkoersen zichtbaar. De volatiliteit (beweeglijkheid van de koersen) wordt langzaamaan minder. En heel langzaam aan stijgt de waarde van aandelen. Dit betekent dat het een perfect moment is om nu te starten met beleggen op een geblokkeerde bankspaarrekening.

Beleggen populair

Dat beleggen recent de interesse heeft getrokken van veel mensen, merken ook de verschillende beleggingsinstellingen. In een korte periode zijn er erg veel aanvragen gedaan voor (bankspaar) beleggingsrekeningen. Zo erg zelfs, dat er bij enkele instellingen wachtlijsten zijn ontstaan voor het openen van een beleggingsrekening. Mocht je al een tijd twijfelen aan beleggen voor je pensioen? Bedenk dan dat geen perfecter moment dan nu voorbij gaat komen om te starten met pensioen beleggen. Voer de stappen uit dit stappenplan goed uit, en je bent klaar om te gaan beleggen voor je pensioen. En laten we eerlijk zijn, als er iets is wat de Corona crisis ons duidelijk heeft gemaakt, is dat een buffer cruciaal is in tijden dat je niet kan werken.

Het bericht Hét moment om te starten met pensioen beleggen verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/05/26/het-moment-om-te-starten-met-pensioen-beleggen/feed/ 0
Help, de dekkingsgraad is gedaald! https://pensioenineigenhand.nl/2020/04/28/help-de-dekkingsgraad-is-gedaald/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=help-de-dekkingsgraad-is-gedaald https://pensioenineigenhand.nl/2020/04/28/help-de-dekkingsgraad-is-gedaald/#respond Tue, 28 Apr 2020 19:15:48 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=861 Bouw je pensioen op bij een pensioenfonds? Dan is de dekkingsgraad van je pensioenfonds een belangrijk getal. Dit getal zegt iets over de mate waarin je pensioenfonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen. Door de Corona crisis zijn alle dekkingsgraden afgelopen weken fors gedaald. De kranten stonden hier vol mee. Er zijn miljarden verloren gegaan; […]

Het bericht Help, de dekkingsgraad is gedaald! verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
Bouw je pensioen op bij een pensioenfonds? Dan is de dekkingsgraad van je pensioenfonds een belangrijk getal. Dit getal zegt iets over de mate waarin je pensioenfonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen. Door de Corona crisis zijn alle dekkingsgraden afgelopen weken fors gedaald. De kranten stonden hier vol mee. Er zijn miljarden verloren gegaan; veel pensioenvermogen is zomaar ‘verdampt’. Maar hoe ernstig is deze situatie? Wat betekent dit nu concreet voor je pensioen?

Miljarden verdampt

Afgelopen week werd bekend dat de dekkingsgraden van Nederlands 4 grootste pensioenfondsen drastisch zijn gedaald. Gezamenlijk hebben de pensioenfondsen PFZW (zorgsector), ABP (overheid), PME (groot metaal & electra sector) en PMT (klein metaal & techniek sector) in een paar weken tijd miljarden verloren. De dekkingsgraad van de pensioenfondsen was al te laag voor de Corona crisis. De kelderende beurzen van de afgelopen weken halen de dekkingsgraad helemaal naar beneden.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad zegt iets over de hoeveelheid geld die in kas zit, om alle toekomstige pensioenen uit te betalen. De overheid vereist een minimale dekkingsgraad van 104,3. Dat betekent dat voor iedere €100,- pensioen die in de toekomst uitgekeerd wordt, €104,30 is kas moet zijn. Dit getal zegt dus niets over het uitbetalen van pensioenen op korte termijn. Het zegt iets over het uitbetalen van alle toegezegde pensioenen, ook die over 40 jaar pas worden uitbetaald.

Actuele dekkingsgraad

Vlak voor de Corona crisis hadden de 4 grootste pensioenfondsen een actuele dekkingsgraad van tussen de 94 en 99. Dit betekent dat ze al een herstelplan in werking hadden gezet om de dekkingsgraad te verhogen. Inmiddels is de actuele dekkingsgraad afgegleden naar tussen de 82 en 87. Uiteraard, dit zijn forse verliezen en de pensioenfondsen moeten hard aan de bak om de verliezen op de één op andere manier goed te maken. Naar alle waarschijnlijkheid worden de pensioenen volgend jaar alweer niet geïndexeerd. Als de verliezen niet goedgemaakt kunnen worden, bestaat een kans dat volgend jaar de pensioenuitkeringen gekort moeten worden. Maar toch is er nu nog geen reden tot paniek.

Beleidsdekkingsgraad

De Nederlandse staat kan op basis van vastgestelde criteria, pensioenfondsen verplichten om pensioenen te korten. Dit betekent dat je per maand minder pensioen ontvangt of gaat ontvangen, dan je pensioenfonds je eerder heeft toegezegd. Echter kijkt de Nederlandse staat hiervoor altijd naar de beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. Op basis van de beleidsdekkingsgraad per 1 januari, wordt bepaalt of en met welk percentage pensioenen in dat jaar gekort of geïndexeerd worden. De beleidsdekkingsgraad van de 4 grootste pensioenfondsen ligt momenteel tussen de 93 en 95,5. Dit is slechts enkele procentpunten lager dan voor de Corona crisis. En inmiddels laat de beurs weer een voorzichtig herstel zien.

Geen paniek

Helaas heeft niemand een glazen bol en weet niemand wat de aandelenbeurzen de komende maanden gaan doen. Wie weet zet het kleine herstel zich door. Of zorgt de voorspelde recessie ervoor dat de beurzen de komende maanden nog een flinke smak naar beneden gaan maken. Geen één pensioenfonds weet nu al wat eind 2020 hun beleidsdekkingsgraad zal zijn. Dus eigenlijk kan niemand in de 4e maand van het jaar, iets zinnigs zeggen over wel of niet korten van pensioenen. Voor nu dus nog geen reden voor paniek.

Het bericht Help, de dekkingsgraad is gedaald! verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/04/28/help-de-dekkingsgraad-is-gedaald/feed/ 0
Corona en je pensioenpremie https://pensioenineigenhand.nl/2020/04/08/corona-en-je-pensioenpremie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=corona-en-je-pensioenpremie https://pensioenineigenhand.nl/2020/04/08/corona-en-je-pensioenpremie/#respond Wed, 08 Apr 2020 16:24:14 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=849 De meeste mensen in loondienst bouwen pensioen op via hun werkgever. Je werkgever betaalt een pensioenpremie voor jouw pensioen aan een pensioenfonds of -verzekeraar. Maar wat als je werkgever in de financiële problemen komt door de Corona crisis en de pensioenpremie niet meer kan betalen? Wat betekent dit voor je pensioenopbouw? Veel bedrijven gaan komende […]

Het bericht Corona en je pensioenpremie verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
De meeste mensen in loondienst bouwen pensioen op via hun werkgever. Je werkgever betaalt een pensioenpremie voor jouw pensioen aan een pensioenfonds of -verzekeraar. Maar wat als je werkgever in de financiële problemen komt door de Corona crisis en de pensioenpremie niet meer kan betalen? Wat betekent dit voor je pensioenopbouw?

Veel bedrijven gaan komende maanden in meer of mindere mate te maken krijgen met de Corona crisis en financiële tegenslag. De overheid doet veel om gedwongen ontslagen te voorkomen. Enkele weken geleden schreef ik al over de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Ook met deze noodmaatregel, zijn er bedrijven die moeite gaan hebben met het uitbetalen van salarissen.

Kostenpost

Maar naast de salarissen, maken werkgevers meer kosten voor hun werknemers. Denk aan diverse belastingen en verzekeringen. Een van de grootste kostenposten voor personeel, naast het salaris, zijn de te betalen pensioenpremies. Veel werkgevers met een pensioenregeling houden een eigen bijdrage voor de pensioenregeling in op het bruto salaris van de medewerkers.  Je werkgever betaalt vervolgens de totale som aan pensioenpremies voor alle medewerkers rechtstreeks aan het pensioenfonds of -verzekeraar. Dit is iedere keer een flinke rekening. Voor oudere werknemers kan de pensioenpremie namelijk wel 25% van het bruto salaris bedragen. 

Overeenkomst

Als je werkgever een pensioenregeling voor je heeft afgesloten, heb je officieel een pensioenovereenkomst. Je werkgever is verplicht de pensioenpremies te blijven betalen. Ook al komt hij in financieel zwaar weer. Op zich een prettig idee dat je werkgever verplicht je pensioenpremies moet doorbetalen. Maar je wilt ook niet dat je werkgever failliet gaat. Een lastige afweging.

Uitstel betaling van pensioenpremies

Gelukkig hebben veel pensioenfondsen en -verzekeraars zelf een oplossing hiervoor aangedragen. Als je als werkgever in de financiële problemen komt door de Corona crisis, kun je uitstel van betaling aanvragen. Veelal maximaal 3 maanden hoeven de pensioenpremies niet betaald te worden. De pensioenopbouw van de medewerkers loopt in deze tijd wel door. Ook blijven medewerkers gewoon verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en partnerpensioen. Hierdoor kunnen zowel werkgevers als medewerkers even op adem komen. Wel belangrijk is dat de werkgever zo snel mogelijk overlegt met het pensioenfonds of -verzekeraar dat de pensioenpremies tijdelijk niet betaald kunnen worden. Op termijn moet de werkgever de betaling van de pensioenpremies wel inhalen. De uitwerking hiervan kan per pensioenfonds en – verzekeraar afwijken. Naar verwachting mogen werkgevers de premiebetaling uitsmeren over een langere periode. 

Betaalachterstand pensioenpremies

Wat als je werkgever in zo’n financiële problemen komt, dat je werkgever na de Corona crisis de pensioenpremies helemaal niet meer betaald of failliet gaat? Je pensioenfonds of – verzekeraar is verplicht om jou als medewerker te informeren op het moment dat er grotere betaalachterstanden ontstaan. Je pensioenfonds of – verzekeraar blijft ook je werkgever herinneren aan de betaalachterstand. Hier hoef je zelf dus niet op te letten. Op moment dat je geïnformeerd wordt door je pensioenfonds of – verzekeraar over de betaalachterstand, kun je uiteraard wel vragen hierover stellen aan je werkgever. Bij grote bedrijven kan dit via een OR of medezeggenschapsraad. Bij kleine bedrijven kun je wellicht zelf (of met enkele collega’s) je werkgever aanspreken op de betaalachterstand. Van een kale kip kun je niet plukken. Dus als dit geen effect heeft, wordt je pensioenopbouw na enkele maanden stopgezet. Je pensioenfonds of – verzekeraar stopt eventuele verzekeringen en maakt je pensioen premievrij. 

 

Het bericht Corona en je pensioenpremie verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/04/08/corona-en-je-pensioenpremie/feed/ 0
4 Manieren waarop Corona invloed heeft op je pensioen https://pensioenineigenhand.nl/2020/03/31/4-manieren-waarop-corona-invloed-heeft-op-je-pensioen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=4-manieren-waarop-corona-invloed-heeft-op-je-pensioen https://pensioenineigenhand.nl/2020/03/31/4-manieren-waarop-corona-invloed-heeft-op-je-pensioen/#respond Tue, 31 Mar 2020 20:17:06 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=832 Wat enkele weken geleden nog een vraag was, is inmiddels een feit; Nederland komt in een recessie. Dankzij de Corona maatregelen hebben veel mensen geen werk, kan er minder geld uitgegeven worden en hebben bedrijven minder omzet. Pas over een paar maanden zijn de details van dit domino-effect bekend. Feit is dat het pensioen van […]

Het bericht 4 Manieren waarop Corona invloed heeft op je pensioen verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
Wat enkele weken geleden nog een vraag was, is inmiddels een feit; Nederland komt in een recessie. Dankzij de Corona maatregelen hebben veel mensen geen werk, kan er minder geld uitgegeven worden en hebben bedrijven minder omzet. Pas over een paar maanden zijn de details van dit domino-effect bekend. Feit is dat het pensioen van (bijna) pensionado’s op meerdere manieren hard geraakt gaan worden door de Corona crisis.

1. Pensioenopbouw

Iedereen die zich een beetje heeft verdiept in pensioenen, beseft dat het werkgeverspensioen in gevaar komt. Als je een pensioenregeling op basis van beschikbare premie hebt (premieovereenkomst), ga je merken dat de waarde van je beleggingen omlaag gaan. Dit is geen probleem als je de eerstkomende 5 jaar nog niet met pensioen gaat. In dat geval hebben je beleggingen nog genoeg tijd om te herstellen van deze recessie. Ben je echter van plan om de binnen nu en 5 jaar met pensioen te gaan? Dan heb je kans dat je pensioenkapitaal lager uitvalt dan wat eerder is voorgehouden door je pensioenfonds of -verzekeraar. Op je pensioendatum zet je je pensioenkapitaal om in maandelijkse pensioenuitkeringen. Logischerwijs zijn de pensioenuitkeringen dus ook lager dan verwacht. 

Bijna met pensioen

Ga je bijna met pensioen? Dan kan het verstandig zijn om nu extra actie te ondernemen:

 1. Zoek uit wat voor soort pensioenvorm je nu hebt en in het verleden hebt gehad (bij andere werkgevers). Slechte beleggingsresultaten hebben in eerste instantie weinig invloed op een uitkering uit een middelloon of eindloon regeling. Het risico op tegenvallende beleggingsresultaten ligt dan bij het pensioenfonds of -verzekeraar. Hier kun je dus geen extra actie voor ondernemen.
 2. Heb je een kapitaal- of premieovereenkomst (gehad)? In dat geval ligt het risico op tegenvallende beleggingsresultaten bij jou. Het is van belang dat je de actuele waarde van je pensioenkapitaal achterhaalt. Ook als dit pensioenpotje bij een vorige werkgever is opgebouwd. Vaak kun je het pensioenkapitaal opzoeken middels een online portal van je pensioenfonds of -verzekeraar. Hier log je in op basis van DigiD, of je vraagt je inloggegevens op. 
 3. Zodra je je totale actuele pensioenkapitaal weet, kun je een proefberekening van je toekomstige pensioenuitkering maken. Veel banken, verzekeraars en online verzekeringsvergelijkingssites hebben een applicatie op hun website waarmee je op basis van je pensioenkapitaal, de hoogte van je pensioenuitkeringen kunt berekenen.
 4. Is de hoogte van je toekomstige pensioenuitkering voldoende om, samen met de AOW en eventuele andere pensioenpotjes, na je pensioen prettig van te leven? Dan hoef je niks te doen.
 5. Valt je toekomstige pensioenuitkering tegen, of verwacht je straks helemaal niet rond te kunnen komen? Dan is het belangrijk dat je snel tot actie overgaat en een plan maakt! Dat kan van alles inhouden. Van het uitstellen van je pensioen en zelf extra gaan sparen (nu je nog een hoger loon ontvangt), tot aan het verhuizen naar een kleiner en goedkoper huis. De opties komen overeen met de tips die ik hier geef over hoe de periode tot aan je AOW-leeftijd te overbruggen.  Uiteraard kun je altijd een pensioenadviseur inschakelen om je hierbij te adviseren. In ieder geval behoort niks doen, niet tot de opties! 

2. Indexatie werkgeverspensioen

Heb je een pensioenregeling op basis van eindloon of middelloon? Dan heb je vanaf je pensioendatum recht op een gegarandeerde uitkering. Hierdoor lijkt er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. Maar schijn bedriegt, want eenmaal met pensioen, ben je voor de indexering (verhoging) van je pensioenuitkering afhankelijk van de financiële situatie van je pensioenfonds of -verzekeraar. Staat deze er straks, door de lage rentestanden en de recessie, jarenlang slecht voor? Dan betekent dit dat je jarenlang geen verhoging van je pensioenuitkering krijgt. Dit terwijl de huur, boodschappen en andere lasten wel ieder jaar hoger worden. Hierdoor kun je financieel behoorlijk in de knel komen. 

3. Indexatie AOW uitkering

Normaal gesproken wordt de AOW uitkering ook ieder jaar geïndexeerd. Omdat veel pensioenfondsen al jarenlang geen indexatie op de pensioenen hebben doorgevoerd, is de jaarlijkse AOW verhoging voor veel pensionado’s een schrale troost. Maar in tijden van recessie heeft de Nederlandse regering ook minder te besteden. Hierdoor bestaat de kans dat komende jaren ook de AOW-uitkering minder hard wordt verhoogd.  Met name op pensionado’s met weinig spaargeld, een klein pensioen en een huurhuis, kan dit een grote impact gaan hebben. 

4. Korten van pensioenen

Is je pensioen ondergebracht bij een pensioenfonds? Dan heb je kans dat door een recessie je pensioenfonds er dermate slecht voor komt te staan, dat deze zowel de opgebouwde als ingegane pensioenen moet gaan korten. Veel pensioenfondsen hebben vlak na de vorige recessie, tussen 2008 en 2013, eveneens de pensioenen gekort. Een korting van 6% was niet uitzonderlijk. Stel je ontvangt normaal gesproken een pensioenuitkering van € 800,- per maand bovenop je AOW-uitkering. Na een korting van 6% ontvang je nog maar € 750,- per maand. Grote kans dat door inflatie de vaste lasten in diezelfde periode met € 50,- omhoog zijn gegaan. Je kunt je voorstellen dat dit dramatische gevolgen had voor met name de gepensioneerden met een klein pensioen. Op dit moment is nog niet te voorspellen of er pensioenfondsen in Nederland zijn die moeten gaan korten. Maar als de recessie doorzet, is het korten van pensioenen haast niet te vermijden. 

Toekomst

Helaas hebben we geen glazen bol en weet niemand in hoeverre de recessie doorzet. Voor veel mensen zal de Corona-crisis invloed hebben op het opgebouwde of ingegane pensioen. Maar in welke mate is per persoon verschillend en de exacte impact is eigenlijk pas na de recessie te bepalen. Tenzij je bijna met pensioen gaat, heeft het in principe niet veel zin om je nu druk te maken om je pensioen.

Aan de andere kant kan bovenstaand pessimistisch verhaal je wellicht ook motiveren om actie te ondernemen. Je kunt namelijk meer financiële vrijheid creëren door zelf, ruim voordat je met pensioen gaat, aan de slag te gaan met je pensioen. Door zelf ook iets voor je pensioen te regelen, ben je op termijn minder afhankelijk van beslissingen van de overheid, pensioenfondsen en werkgevers. En laat juist deze slechte economische tijd, het perfecte moment  zijn om te beginnen met beleggen voor later. 

Het bericht 4 Manieren waarop Corona invloed heeft op je pensioen verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/03/31/4-manieren-waarop-corona-invloed-heeft-op-je-pensioen/feed/ 0
Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) https://pensioenineigenhand.nl/2020/03/20/noodmaatregel-overbrugging-voor-werkbehoud-now/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=noodmaatregel-overbrugging-voor-werkbehoud-now https://pensioenineigenhand.nl/2020/03/20/noodmaatregel-overbrugging-voor-werkbehoud-now/#comments Fri, 20 Mar 2020 19:48:42 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=823 Inmiddels is de hele wereld in de ban van de Corona-crisis. In slecht 3 weken tijd, zijn we in Nederland van 0 besmettingen naar duizenden besmettingen en 106 overleden personen gegaan. Naar verwachting gaan deze aantallen de komende weken exponentieel stijgen. Het zijn vooral de ‘vitale beroepen’ die nu kei- en keihard aan het werk […]

Het bericht Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
Inmiddels is de hele wereld in de ban van de Corona-crisis. In slecht 3 weken tijd, zijn we in Nederland van 0 besmettingen naar duizenden besmettingen en 106 overleden personen gegaan. Naar verwachting gaan deze aantallen de komende weken exponentieel stijgen. Het zijn vooral de ‘vitale beroepen’ die nu kei- en keihard aan het werk zijn. Terwijl het bedrijfsleven grotendeels stil staat. Corona heeft, naast een grote impact op onze persoonlijke gezondheid en de Nederlandse gezondheidszorg, ontzettend veel invloed op de economie. Het kabinet kwam afgelopen week niet voor niets met een pakket aan maatregelen, waaronder de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). 

Recessie

En deze economie stevent af op een recessie. Bedrijven die niet kunnen produceren. Werknemers en ZZP’ers die niet aan het werk kunnen.  Consumenten hebben minder geld te besteden. Bij minder vraag is minder aanbod nodig, wat weer leidt tot faillissementen. In ruim een maand tijd is de AEX (belangrijkste Nederlandse beursindex) met 30% gedaald. De vraag is of, hoeveel en hoe lang deze neerwaartse spiraal zich blijft voordoen.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid

Feit is dat komende maanden veel mensen zonder werk komen te zitten. Het kabinet heeft al een pakket met noodmaatregelen aangekondigd. Een van die noodmaatregelen is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) genoemd. Deze regeling is vergelijkbaar met de werktijdverkorting die we kennen uit de vorige crisis. Als je werkgever vanaf 1 maart 2020 een omzetverlies verwacht van meer dan 20%, kan hij bij het UWV de NOW aanvragen. Dit kan voor maximaal 3 maanden en kan eenmalig met 3 maanden worden verlengd.

Geen ontslag

Voor jou als medewerker betekent dit dat je gedurende de periode dat je werkgever gebruik maakt van de NOW, niet ontslagen kan worden. Je salaris wordt voor de volle 100% doorbetaald. Als je werkgever een pensioenregeling voor je heeft afgesloten, dan worden ook je pensioenpremies gewoon doorbetaald. Je werkgever ontvangt, afhankelijk van het omzetverlies, tot maximaal 90% van de loonkosten terug van het UWV. Als werknemer heeft dit geen invloed op je eventuele toekomstige WW rechten. In tegenstelling tot de oude werktijdverkorting, hoef je bij de NOW niet (deels) zonder werk te komen. Afhankelijk van afspraken met je werkgever, kan het zijn dat je je normale aantal uren (thuis) werkt.

Andere grote kostenposten

Goed nieuws voor werknemers en werkgevers dus. Een van de grootste kostenposten van een onderneming is met de NOW veilig gesteld. Andere grote kostenposten voor bedrijven zijn vaste lasten zoals hypotheken, verzekeringen en pensioenregelingen. Ook in de wereld van verzekeraars, banken en pensioenfondsen gaan geluiden op om de te betalen premies en aflossingen tijdelijk stop te kunnen zetten. Enkele banken hebben al toegezegd dat aflossingen op verzoek uitgesteld kunnen worden. Hopelijk komen ook de verzekeraars en pensioenfondsen snel met een oplossing hiervoor.

Het bericht Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/03/20/noodmaatregel-overbrugging-voor-werkbehoud-now/feed/ 1
Corona en pensioen https://pensioenineigenhand.nl/2020/03/06/corona-en-pensioen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=corona-en-pensioen https://pensioenineigenhand.nl/2020/03/06/corona-en-pensioen/#respond Fri, 06 Mar 2020 14:43:32 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=809 Het zal niemand ontgaan zijn, de wereld staat op zijn kop door het Coronavirus. Naast vele slachtoffers, heeft Corona ook veel impact op het zakelijke verkeer. Hierdoor daalden de afgelopen weken de beleggingsresultaten sterk.  Ook al beleg je niet zelf, je pensioenfonds of – verzekeraar doet dit waarschijnlijk wel. Inmiddels is duidelijk dat Corona invloed […]

Het bericht Corona en pensioen verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
Het zal niemand ontgaan zijn, de wereld staat op zijn kop door het Coronavirus. Naast vele slachtoffers, heeft Corona ook veel impact op het zakelijke verkeer. Hierdoor daalden de afgelopen weken de beleggingsresultaten sterk.  Ook al beleg je niet zelf, je pensioenfonds of – verzekeraar doet dit waarschijnlijk wel. Inmiddels is duidelijk dat Corona invloed heeft op je pensioen.

Obligaties

Het zijn de pensioenfondsen die het hardst getroffen worden door het Coronavirus. Pensioenfondsen moeten verplicht een deel van het pensioengeld beleggen in aandelen en een deel in veilige staatsobligaties. Een staatsobligatie is een lening die de overheid uitgeeft om het financieringstekort van het betreffende land te drukken. De overheid betaalt een jaarlijkse rente op deze lening. Overheden zijn doorgaans hele betrouwbare partijen. Dus betalen bijna altijd de lening terug aan de obligatiehouder.

Beurscrash

Gemiddeld belegt een pensioenfonds 25% van zijn pensioengeld in risicoloze obligaties, zoals Nederlandse en Duitse staatsobligaties. Het merendeel van het pensioengeld beleggen ze in aandelen. Doordat grote beleggers de afgelopen 2 weken massaal hun aandelen verkochten, daalden de aandelen sterk in waarde. Op moment van schrijven meer dan 10% vergeleken met 2 weken terug.  Anderzijds kochten de grote beleggers massaal de veilige staatsobligaties aan. Dit heeft tot gevolg dat de jaarlijkse rente op staatsobligaties, die al erg laag stond, nog meer is gedaald.

Dubbel geraakt

Pensioenfondsen worden dubbel geraakt; de aandelen verliezen hun waarde en de rente op obligaties wordt nog minder. Het onderzoeksbureau van Aon, een groot pensioenbedrijf, heeft hier een onderzoek over gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat de dekkingsgraad van pensioenfondsen per 2 maart 2020 al 6% is gedaald. Van 101% vlak voor de de Corona uitbraak, naar 95% op 2 maart.  En de dekkingsgraden stonden er al niet goed voor.

Toekomst

Wat is de invloed van Corona op je pensioen? Daar valt nu nog niks over te zeggen. Wie weet komt de komende maanden de gehele wereldeconomie stil te staan. In dat geval gaan de dekkingsgraden nog meer dalen. En ontvang je volgend jaar sowieso geen indexatie op je pensioenuitkering. En de kans is vervolgens groot dat de pensioenfondsen de pensioenuitkeringen afstempelen en de pensioenpremies verhogen. Maar voor hetzelfde geld wordt volgende week het virus sterk teruggedrongen. Dan kunnen de beurzen zomaar weer gaan aantrekken. Waardoor de dekkingsgraad van pensioenfondsen ruim boven de 100% komt. Ik gok erop dat over een paar maanden deze hele crisis letterlijk en figuurlijk ‘weggewaaid’ is. Fingers crossed!

Het bericht Corona en pensioen verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/03/06/corona-en-pensioen/feed/ 0
Eenvoudig pensioen verdelen bij een scheiding https://pensioenineigenhand.nl/2020/02/21/eenvoudig-pensioen-verdelen-bij-een-scheiding/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=eenvoudig-pensioen-verdelen-bij-een-scheiding https://pensioenineigenhand.nl/2020/02/21/eenvoudig-pensioen-verdelen-bij-een-scheiding/#respond Fri, 21 Feb 2020 10:49:35 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=794 Volgens de statistieken draait 40% van de langdurige relaties en huwelijken uit op een scheiding. Dit betekent dat de kan groot is dat je ooit in je leven hiermee te maken krijgt. Wist je dat een (echt)scheiding ook flinke consequenties heeft voor je pensioen? Verdelen pensioenrechten bij scheiding Afhankelijk van de pensioenregeling van jouw en […]

Het bericht Eenvoudig pensioen verdelen bij een scheiding verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
Volgens de statistieken draait 40% van de langdurige relaties en huwelijken uit op een scheiding. Dit betekent dat de kan groot is dat je ooit in je leven hiermee te maken krijgt. Wist je dat een (echt)scheiding ook flinke consequenties heeft voor je pensioen?

Verdelen pensioenrechten bij scheiding

Afhankelijk van de pensioenregeling van jouw en je (toekomstig) ex-partner, heb je recht op bepaalde pensioenen uit elkaars pensioenregeling. Gaan jullie uit elkaar of scheiden? Dan ben je verplicht deze pensioenrechten op een bepaalde manier te verdelen. Standaard is dat ‘verevening’, samen kun je echter ook voor ‘conversie’ kiezen. Op deze site lees je hier meer over het verdelen van pensioenrechten bij scheiding. Het enige wat je zelf na de scheiding moet doen, is je (echt)scheiding aanmelden bij het pensioenfonds of verzekeraar van je ex-partner en jezelf.

Tientallen jaren aan elkaar vast

De huidige manier waarop de wet verplicht om pensioenrechten te verdelen, is behoorlijk complex. De berekeningen en communicatie hierover, kosten de pensioeninstellingen veel (doorloop)tijd. Daarbij blijf je als ex-partners in de toekomst nog tientallen jaren aan elkaar verbonden. Je hebt bijvoorbeeld pas recht op het partnerpensioen, als je ex-partner in de toekomst komt te overlijden. Eigenlijk iedereen in de pensioenwereld is het erover eens dat de huidige wetgeving aan modernisering toe is.

Nieuw wetsvoorstel

Minister Koolmees heeft afgelopen september 2019 een nieuw wetsvoorstel voorgelegd aan de Tweede Kamer voor de verdeling van pensioenrechten bij Echtscheiding; “Wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding 2021”. In dit wetsvoorstel, specifiek voor gehuwden, wordt onder andere beschreven dat ‘conversie’ de standaard verdelingsmethode wordt. Uiteraard kun je hier samen afwijkende afspraken over maken. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen,  is het grootste voordeel dat iedereen bij echtscheiding een zelfstandig recht krijgt op pensioen. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van de pensioendatum of overlijdensdatum van je ex-partner. Alleen je eigen pensioendatum wordt belangrijk. En als je geen aparte pensioenafspraken maakt, hoef je (en je ex) de echtscheiding niet meer zelf te melden aan je pensioenfonds of – verzekeraar. Pensioeninstellingen kunnen namelijk op basis van de gegevens uit het Gemeentelijke Basis Administratie herkennen of iemand is gescheiden.

Bezwaren

Voor de meeste mensen die pensioen opbouwen, is dit nieuwe pensioenvoorstel een echte verbetering. Er is een kleine groep mensen voor wie de standaard conversie methode niet ideaal is. Bijvoorbeeld voor mensen die financieel afhankelijk zijn van alimentatie van de ex-partner. In de huidige situatie heeft degene na het overlijden van de ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen. Dit bijzonder partnerpensioen compenseert het alimentatiebedrag wat wegvalt. Volgens het voorstel heeft diegene straks nergens meer recht op als de ex-partner komt te overlijden.

Voor pensioenfondsen en -verzekeraars betekent dit voorstel extra werk. Zij moeten hun huidige processen en IT-systemen immers ombouwen; dit kost veel extra tijd en geld. Pensioeninstellingen roepen de regering daarom op om een overgangsperiode in te stellen, zodra dit wetsvoorstel wordt aangenomen.

Pensioenfederatie pleit voor Pensioenplan

De Pensioenfederatie, een belangenbehartiger van bijna alle pensioenfondsen in Nederland, staat dan ook niet helemaal achter het wetsvoorstel. Zij vinden dat het wetsvoorstel nog eenvoudiger moet. Zowel voor de pensioenfondsen, als voor hun deelnemers. De pensioenfederatie roept de overheid op om een ‘pensioenplan’ verplicht te stellen bij echtscheiding. Als er kinderen betrokken zijn bij de echtscheiding, is een ouderschapsplan verplicht. Dus waarom geen verplicht pensioenplan? Ik vind het een mooi voorstel en ben benieuwd hoe Minister Koolmees hiermee omgaat in het wetsvoorstel.

Het bericht Eenvoudig pensioen verdelen bij een scheiding verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/02/21/eenvoudig-pensioen-verdelen-bij-een-scheiding/feed/ 0
4 Tips om te profiteren van een hoge WOZ waarde https://pensioenineigenhand.nl/2020/02/14/4-tips-om-te-profiteren-van-een-hoge-woz-waarde/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=4-tips-om-te-profiteren-van-een-hoge-woz-waarde https://pensioenineigenhand.nl/2020/02/14/4-tips-om-te-profiteren-van-een-hoge-woz-waarde/#comments Fri, 14 Feb 2020 09:06:39 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=772 Het is weer februari. Dat betekent dat alle gemeentes de WOZ waardes van de gebouwen bekend maken. Overal in Nederland is de WOZ waarde, Waarde Onroerende Zaken,  dit jaar gestegen. Wat heb je hier als huisbezitter aan? Hierbij 4 tips om te profiteren van een hoge WOZ waarde. Profiteer van een hoge WOZ waarde: verzilver […]

Het bericht 4 Tips om te profiteren van een hoge WOZ waarde verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
Het is weer februari. Dat betekent dat alle gemeentes de WOZ waardes van de gebouwen bekend maken. Overal in Nederland is de WOZ waarde, Waarde Onroerende Zaken,  dit jaar gestegen. Wat heb je hier als huisbezitter aan? Hierbij 4 tips om te profiteren van een hoge WOZ waarde.

Profiteer van een hoge WOZ waarde: verzilver je overwaarde

Een hogere WOZ waarde, betekent sowieso hogere gemeentelijke belastingen. Een deel van de gemeentelijke belastingen is immers gebaseerd op een percentage van de WOZ waarde van je woning. Leuk dat je huis meer waard is geworden, maar je bent meer geld kwijt aan gemeentelijke belastingen. Terwijl de waarde van je huis vastzit in stenen. Je hebt dus niets aan de hogere WOZ waarde, tenzij je zelf actie onderneemt. Hoe kun je profiteren van een hoge WOZ waarde?

Tip 1: Verminder de risico-opslag op je hypotheekrente

Heb je nog een behoorlijke hypotheek op je huis? Bij hypotheken zonder NHG garantie, heb je kans dat je een bepaalde risico-opslag in de hypotheekrente betaalt. Banken brengen deze risico-opslag in rekening omdat de originele hypotheek ten op zichte van de woningwaarde niet zo groot was. Bij de meeste hypotheekverstrekkers al vanaf 65% hypotheek ten opzichte van de taxatieprijs van de woning. Heb je de afgelopen jaren afgelost op je hypotheek én is de WOZ waarde van je woning flink gestegen? Dan is de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde groter geworden. Het risico voor de bank dat de hypotheek niet terugbetaald kan worden (bij gedwongen verkoop), is kleiner. Hierdoor kan de risico-opslag verlaagd worden. Of komt eventueel zelfs helemaal te vervallen.

Per hypotheekverstrekker verschilt de manier waarop je de risico-opslag kan verlagen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je via het online klantportaal aangeven dat je woningwaarde is gestegen. Vaak hoef je enkel het WOZ waaderapport van de gemeente in te sturen. De hypotheekverstrekker berekent vervolgens óf en hoeveel je hypotheekrente daalt. Dat is snel geld verdienen met een uurtje werk!

Let op: heb je nog een bankspaakhypotheek? Dan is het niet gunstig om je hypotheekrente te verlagen.

Tip 2: Sluit een opeethypotheek af

Met een opeethypotheek eet je je huis bijna letterlijk op. Deze hypotheekvorm is met name geschikt voor ouderen met veel overwaarde in de woning en weinig pensioen. Vereniging Eigen Huis heeft hier een duidelijke uitleg over geschreven. Met de opeethypotheek ga je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek aan. Afhankelijk van de afspraken met de hypotheekverstrekker, wordt het hypotheekbedrag ineens of in maandelijkse termijnen naar je overgemaakt. De hypotheekrente wordt opgeteld bij de schuld. Hierdoor betaal je geen hypotheekrente én heb je meer te besteden.  Als het huis wordt verkocht, bijvoorbeeld door overlijden, dan wordt de opeethypotheek afgelost. Laat je altijd goed adviseren door een hypotheekadviseur, of de opeethypotheek geschikt voor je is. 

Tip 3: Verkoop je huis

Met name als je wat ouder wordt en eventuele kinderen zijn het huis uit, kun je behoefte gaan krijgen aan een kleiner huis. Bijvoorbeeld omdat een kleiner huis minder onderhoud en schoonmaken vergt, of omdat je graag gelijkvloers wilt wonen. Zeker met een hoge WOZ waarde en een lage (of geen) hypotheek, kun je onderzoeken of je je huis beter kunt verkopen. Met de overwaarde koop je, zonder hypotheek, een kleiner huis of appartement terug. Hierdoor heb je én geen woonlasten, én heb je wellicht een zak met geld over om eerder te stoppen met werken. Dit levert zeeën van vrijheid op; minder onderhoud, poetsen en werken. Met name voor 55 plussers met een eigen woning is deze optie zeker het onderzoeken waard. 

Tip 4: Sale & lease back

Dit is een combinatie van tip 2 en 3. Er zijn partijen in de markt die jouw woonhuis kopen en dit huis vervolgens aan je terug ‘verhuren’. Dit wordt ‘Sale & lease back’ genoemd. Met name ouderen mensen, met weinig pensioeninkomsten, maken hier gebruik van. Hier bestaan diverse constructies en variaties van. Het voordeel is dat je in je huis kunt blijven wonen zonder er financieel hard op achteruit te gaan en niet meer verantwoordelijk bent voor grote onderhoudskosten. Het grote nadeel is dat je huur gaat betalen. Deze huur kan in de loop der jaren flink oplopen. De Consumentenbond heeft hier een artikel over geschreven. Blijf goed opletten op de kleine lettertjes, als je overweegt gebruik te maken van deze constructie. 

Het bericht 4 Tips om te profiteren van een hoge WOZ waarde verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/02/14/4-tips-om-te-profiteren-van-een-hoge-woz-waarde/feed/ 1
Als pensioen uitdraait op een teleurstelling… https://pensioenineigenhand.nl/2020/01/29/als-pensioen-uitdraait-op-een-teleurstelling/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=als-pensioen-uitdraait-op-een-teleurstelling https://pensioenineigenhand.nl/2020/01/29/als-pensioen-uitdraait-op-een-teleurstelling/#respond Wed, 29 Jan 2020 13:48:45 +0000 https://pensioenineigenhand.nl/?p=749 De dag dat je voor altijd stopt met werken. Vele werkenden kijken hier reikhalzend naar uit. Jaren van tevoren ben je ermee bezig. Je bekijkt je opgebouwde pensioenpotjes en berekent wanneer je laatste werkdag zal zijn. Je fantaseert over het afscheid met collega’s en alle leuke dingen die je vervolgens gaat doen. Zo zou het […]

Het bericht Als pensioen uitdraait op een teleurstelling… verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
De dag dat je voor altijd stopt met werken. Vele werkenden kijken hier reikhalzend naar uit. Jaren van tevoren ben je ermee bezig. Je bekijkt je opgebouwde pensioenpotjes en berekent wanneer je laatste werkdag zal zijn. Je fantaseert over het afscheid met collega’s en alle leuke dingen die je vervolgens gaat doen. Zo zou het moeten zijn. Maar soms gaat het vlak voor de eindstreep niet zoals gehoopt.  Wat als met pensioen gaan een teleurstelling wordt?

Autonomie

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die veel autonomie hebben, dus veel zelf kunnen beslissen in hun leven, gelukkiger zijn.  Het zelf bepalen van je pensioendatum, of dat nu op je 60ste of 70ste is, draagt bij aan een gelukkiger leven. Indirect betekent dit wellicht dat je voldoende financiële middelen moet hebben, om zelf deze keuze te kunnen maken.

Tegenslag

Over hoe je in je werkende leven het beste (extra) kunt sparen voor je pensioen, staat genoeg informatie op deze en andere sites. Toch gebeurt het af en toe dat iemand, die zijn hele leven hard heeft gewerkt en gespaard, alsnog een paar jaar voor zijn gewenste pensioendatum een grote tegenslag te verwerken krijgt. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Uitvallen door ziekte
 • Gedwongen ontslag
 • (echt)scheiding
Een bittere pil

Als gevolg hiervan heb je óf niet genoeg geld op je gewenste pensioendatum, waardoor je min of meer verplicht langer moet doorwerken. Of je gaat verplicht eerder dan gewenst met pensioen en ontvangt minder pensioen dan verwacht. In beide situaties is het moment van ‘met pensioen gaan’ een grote teleurstelling en wellicht zelfs deprimerend. Hoe kun je het beste omgaan met deze teleurstelling?

Acceptatie

Een belangrijke stap hierbij is acceptatie. Acceptatie van de grote tegenslag en acceptatie dat je op korte termijn de situatie niet meer kunt veranderen. Dit is tevens de moeilijkste stap. Een paar weken of maanden stevig balen is heel normaal. Houd je problemen niet voor jezelf. Het werkt bevrijdend en het helpt in de verwerking als je je gevoelens kunt uiten bij vrienden en familie. Maar let erop dat je er niet in ‘blijft hangen’. Merk jij, of je omgeving, dat je de bittere pil niet kunt verwerken? Zoek dan hulp. Bijvoorbeeld bij de huisarts, een coach of een pensioencursus. Een pensioencursus helpt je bij het vinden van een nieuw ritme (en nieuwe doelen) in je leven.

Activatie

Voel je dat je de situatie grotendeels geaccepteerd hebt? Dan merk je dat je toe bent aan het regelen van praktische zaken. Helaas heb je die tijd niet altijd. Bij bijvoorbeeld een gedwongen ontslag wordt je ook gedwongen om direct praktische zaken te regelen. Ook al staat je hoofd er misschien niet naar.

Bereken met de nieuwe feiten de hoogte van je pensioenuitkering en/of je pensioendatum. Uiteraard kun je hierbij de hulp inschakelen van een pensioenadviseur. Denk je dat je het gaat redden in de nieuwe situatie? Dan kun je weer rustig ademhalen. Ga je het niet redden? Bedenk dan praktische alternatieven. Mogelijke oplossingen zijn:

 • Besparen op je vaste lasten en/of hobby’s
 • Vrijwilligerswerk zoeken (de maximale vrijwilligersvergoeding per jaar is € 1700,-)
 • Een klein baantje zoeken, zoals (kranten)bezorger of chauffeur
 • Je huis verkopen en een klein huis terugkopen of huren

Ook belangrijk! Probeer desondanks op een fijne manier afscheid te nemen van de collega’s met wie je de afgelopen jaren prettig hebt gewerkt. Als er niets door je werkgever geregeld wordt, nodig dan zelf een select groepje collega’s uit om nog een drankje te drinken of iets leuks te ondernemen. Hierdoor kun je, zonder bittere nasmaak, echt een punt zetten achter je carrière.

In control

Uiteraard mag je daarna nog steeds regelmatig balen over je tegenslag. Vergeten doe je het waarschijnlijk nooit. Maar je zult zien dat zodra je je zaakjes weer op orde hebt gebracht, je meer ‘in control’ bent van je eigen leven. Je hebt je autonomie terug en kunt weer gelukkig zijn.  Je kunt trots zijn op jezelf.

Het bericht Als pensioen uitdraait op een teleurstelling… verscheen eerst op Pensioen in eigen Hand.

]]>
https://pensioenineigenhand.nl/2020/01/29/als-pensioen-uitdraait-op-een-teleurstelling/feed/ 0