Kans beter pensioen

Dit is je kans op een beter pensioen

Inmiddels zitten we middenin de tweede Corona golf. Vandaag werd het trieste nieuws bekend dat afgelopen etmaal voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen in Nederland zijn geteld. Met name in de horeca, cultuur en toerisme vallen harde klappen. Werknemers raken niet alleen hun huidige baan en inkomen kwijt. Bij het verliezen van je baan stopt ook je toekomstige pensioenopbouw bij je werkgever. Maar met een beetje goede wil, kun je dit ook zien als een kleine kans.

Kans

Hoe triest het ook is om je baan en al je zekerheden te verliezen; dit biedt ook mogelijkheden. Voor iedere deur die dichtvalt, gaat immers (ooit) een nieuwe deur open. Als je thuis komt te zitten, kun je natuurlijk de hele dag vacatures zoeken en netflixen. Maar je kunt je tijd nog nuttiger besteden, door tijd in te ruimen voor je financiële situatie. Veel mensen nemen jaarlijks al de tijd om hun abonnementen, contracten en verzekeringen onder de loep te nemen. Heel slim! Maar kijk je ook wel eens naar je pensioen? Juist als je net je baan bent verloren, is het een perfect moment hiervoor. Buig het om en zie het als een kans dat je nu eindelijk tijd hebt om je te verdiepen in pensioen!

Valt het mee of tegen?

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je makkelijk inloggen met je DIGID. Hier zie je in één oogopslag het pensioen dat je tot nu toe bij al je werkgevers hebt opgebouwd. Je ziet wat je straks, vanaf je pensioendatum, te besteden hebt. Valt het mee of valt het tegen? Veel mensen die niet eerder hebben omgekeken naar hun pensioen, schrikken een beetje van de bedragen. Ze hadden toch iets meer pensioen verwacht of gehoopt. En met de wetenschap dat er, door het verliezen van een baan, voorlopig geen pensioen meer wordt opgebouwd, is het juist nu tijd voor actie.

Fiscale voordelen

Dit is het perfecte moment om je te verdiepen in het zelf opbouwen van pensioen. Wist je dat er fiscale voordelen verbonden zijn aan het opbouwen van pensioen? Bij een modaal inkomen krijg je op iedere € 100,- die je inlegt op je bankspaarrekening of bankspaarbeleggingsrekening, ongeveer € 35,- tot € 40,- inkomstenbelasting terug van de belastingdienst. Dus netto leg je maar € 60,- tot € 65,- in, om toch € 100,- in je pensioenpot te krijgen. Op het moment dat je met pensioen gaat, ben je wel verplicht om de waarde van je pensioenpot periodiek uit te laten keren en om hier inkomstenbelasting over te betalen. Omdat je na je 67ste in een lagere belastingschijf valt, betaal je een kleiner bedrag aan inkomstenbelasting. Bij een modaal inkomen betaal je over € 100,- pensioenuitkering, ongeveer € 20,- inkomstenbelasting. Dat betekent dat bij een modaal inkomen iedere € 60,- tot € 65,- inleg in je pensioenpot, na je pensioen sowieso €80,- pensioenuitkering oplevert. Bijna 25% van je pensioenuitkering wordt dus gesponsord door de Belastingdienst. Mooi meegenomen toch?!

Sparen of beleggen

Het uitzoeken hoe je een bankspaarrekening of bankspaarbeleggingsrekening opent, is een interessant klusje. Eerder heb ik hier een stappenplan over geschreven. Een belangrijke keuze om te maken is sparen of beleggen met je pensioenpot. Door te beleggen met je pensioenpot, is de kans groot dat je van je € 100,- inleg, nóg meer geld kan maken. Een rendement van 4% per jaar is niet ongewoon. In 20 jaar tijd wordt de € 100,- hierdoor meer dan verdubbeld. Zeker als je een lange beleggingshorizon hebt, dus nog een lange tijd te gaan tot aan je pensioen, is beleggen een verstandige keuze. Maar zoals je wellicht weet, heb je bij beleggen ook een kans op tegenvallende beleggingsresultaten op moment dat je met pensioen gaat. Je kunt er ook voor kiezen om alleen te sparen binnen je pensioenpotje. Veel spaarrente ontvang je momenteel niet, maar je hebt altijd nog te maken met het fiscale voordeel tot wel 25%. Ondanks dat je er wellicht tegenop ziet, is het wel heel nuttig en leerzaam om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden voor banksparen en pensioenbeleggen. Je zult zien dat als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, het alles meevalt.

Kansen

Wellicht heb je je baan verloren en maak je je zorgen over je pensioen. Maar ook als je nog wel een baan hebt en je je door de gedeeltelijke lock-down nogal verveeld; verdiep je eens in de mogelijkheden van zelf pensioen opbouwen. Er gaat een wereld voor je open, je leert over nieuwe mogelijkheden en ziet ook in dat zelf pensioen opbouwen een mooie kans is om een deel van je toekomst veilig te stellen. Weer een zorg minder 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *