Pensioen beleggen

Hét moment om te starten met pensioen beleggen

Nu het Corona virus heel langzaam wegebt uit Nederland, kunnen we zo zoetjesaan weer denken in mogelijkheden. Inmiddels is iedereen doordrongen van het belang van een goede buffer. De beleggingsbeurzen zijn flink onderuit gegaan, maar krabbelen langzaam weer op. Al met al is dit hét moment om te beginnen met beleggen voor je pensioen.

Appeltje voor de dorst

Tijdens de Corona crisis hebben we allemaal gemerkt hoe belangrijk het is om een goede buffer te hebben; een appeltje voor de dorst. Met name de ondernemers en flexwerkers hebben dit aan den lijve ondervonden. En juist voor ondernemers en flexwerkers is het zo belangrijk om ook een appeltje voor de dorst te hebben voor later, als ze met pensioen willen. De overheid stimuleert je zelfs om zo’n buffer op te bouwen. Alle werkenden in Nederland hebben de mogelijkheid of fiscaal gunstig zelf pensioen op te bouwen door gebruik te maken van hun jaarruimte; ongeacht of je ZZP’er of in loondienst bent. Wat de jaarruimte precies inhoudt, lees je hier op de site van de belastingdienst.

Voordelen van banksparen

Er bestaan meerdere mogelijkheden waarmee je je jaarruimte kunt ‘benutten’. Maar voor de meeste mensen is het het gunstigst om te gaan banksparen. Bij banksparen spaar of beleg je op een geblokkeerde rekening. Je betaalt weinig tot geen periodieke kosten voor (het onderhoud van) de rekening aan de bankspaar instelling. Nagenoeg je volledige inleg op deze rekening komt ten goede aan je pensioen. De rekening is geblokkeerd. Je kunt het geld niet zomaar van de rekening afhalen, maar je betaalt ook geen vermogensrendementsheffing over dit bedrag. Het opgebouwde potje zet je op je gewenste pensioendatum om in periodieke pensioenuitkeringen. Wettelijk gezien mag je de periodieke pensioenuitkeringen laten uitbetalen wanneer je wilt. Het grote voorbehoud hierbij is dat de uitkeringen of levenslang, of tenminste tot 20 jaar na AOW-leeftijd moeten doorlopen. In de praktijk starten veel mensen met de periodieke uitkeringen rondom de AOW-datum.

Hét perfecte moment

Op een bankspaarrekening kun je beleggen of sparen voor je pensioen. De keuze tussen sparen of beleggen, maken veel mensen op gevoel. Je leest er hier meer over de keuze tussen sparen en beleggen. Theoretisch gezien is beleggen het gunstigst voor de meeste mensen.  Hierbij behaal je uiteindelijk het hoogste rendement. De Corona crisis heeft ertoe geleid dat de wereldwijde beurzen een flinke smakkerd naar beneden hebben gemaakt. De afgelopen 2 maanden waren de aandelen erg volatiel; de koers per aandeel was erg beweeglijk en ging op en neer. Mede door de (nog steeds bestaande) dreiging voor een wereldwijde recessie. Inmiddels is er een lichte stijging in de aandelenkoersen zichtbaar. De volatiliteit (beweeglijkheid van de koersen) wordt langzaamaan minder. En heel langzaam aan stijgt de waarde van aandelen. Dit betekent dat het een perfect moment is om nu te starten met beleggen op een geblokkeerde bankspaarrekening.

Beleggen populair

Dat beleggen recent de interesse heeft getrokken van veel mensen, merken ook de verschillende beleggingsinstellingen. In een korte periode zijn er erg veel aanvragen gedaan voor (bankspaar) beleggingsrekeningen. Zo erg zelfs, dat er bij enkele instellingen wachtlijsten zijn ontstaan voor het openen van een beleggingsrekening. Mocht je al een tijd twijfelen aan beleggen voor je pensioen? Bedenk dan dat geen perfecter moment dan nu voorbij gaat komen om te starten met pensioen beleggen. Voer de stappen uit dit stappenplan goed uit, en je bent klaar om te gaan beleggen voor je pensioen. En laten we eerlijk zijn, als er iets is wat de Corona crisis ons duidelijk heeft gemaakt, is dat een buffer cruciaal is in tijden dat je niet kan werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *