Kelderende dekkingsgraad

Help, de dekkingsgraad is gedaald!

Bouw je pensioen op bij een pensioenfonds? Dan is de dekkingsgraad van je pensioenfonds een belangrijk getal. Dit getal zegt iets over de mate waarin je pensioenfonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen. Door de Corona crisis zijn alle dekkingsgraden afgelopen weken fors gedaald. De kranten stonden hier vol mee. Er zijn miljarden verloren gegaan; veel pensioenvermogen is zomaar ‘verdampt’. Maar hoe ernstig is deze situatie? Wat betekent dit nu concreet voor je pensioen?

Miljarden verdampt

Afgelopen week werd bekend dat de dekkingsgraden van Nederlands 4 grootste pensioenfondsen drastisch zijn gedaald. Gezamenlijk hebben de pensioenfondsen PFZW (zorgsector), ABP (overheid), PME (groot metaal & electra sector) en PMT (klein metaal & techniek sector) in een paar weken tijd miljarden verloren. De dekkingsgraad van de pensioenfondsen was al te laag voor de Corona crisis. De kelderende beurzen van de afgelopen weken halen de dekkingsgraad helemaal naar beneden.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad zegt iets over de hoeveelheid geld die in kas zit, om alle toekomstige pensioenen uit te betalen. De overheid vereist een minimale dekkingsgraad van 104,3. Dat betekent dat voor iedere €100,- pensioen die in de toekomst uitgekeerd wordt, €104,30 is kas moet zijn. Dit getal zegt dus niets over het uitbetalen van pensioenen op korte termijn. Het zegt iets over het uitbetalen van alle toegezegde pensioenen, ook die over 40 jaar pas worden uitbetaald.

Actuele dekkingsgraad

Vlak voor de Corona crisis hadden de 4 grootste pensioenfondsen een actuele dekkingsgraad van tussen de 94 en 99. Dit betekent dat ze al een herstelplan in werking hadden gezet om de dekkingsgraad te verhogen. Inmiddels is de actuele dekkingsgraad afgegleden naar tussen de 82 en 87. Uiteraard, dit zijn forse verliezen en de pensioenfondsen moeten hard aan de bak om de verliezen op de één op andere manier goed te maken. Naar alle waarschijnlijkheid worden de pensioenen volgend jaar alweer niet geïndexeerd. Als de verliezen niet goedgemaakt kunnen worden, bestaat een kans dat volgend jaar de pensioenuitkeringen gekort moeten worden. Maar toch is er nu nog geen reden tot paniek.

Beleidsdekkingsgraad

De Nederlandse staat kan op basis van vastgestelde criteria, pensioenfondsen verplichten om pensioenen te korten. Dit betekent dat je per maand minder pensioen ontvangt of gaat ontvangen, dan je pensioenfonds je eerder heeft toegezegd. Echter kijkt de Nederlandse staat hiervoor altijd naar de beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. Op basis van de beleidsdekkingsgraad per 1 januari, wordt bepaalt of en met welk percentage pensioenen in dat jaar gekort of geïndexeerd worden. De beleidsdekkingsgraad van de 4 grootste pensioenfondsen ligt momenteel tussen de 93 en 95,5. Dit is slechts enkele procentpunten lager dan voor de Corona crisis. En inmiddels laat de beurs weer een voorzichtig herstel zien.

Geen paniek

Helaas heeft niemand een glazen bol en weet niemand wat de aandelenbeurzen de komende maanden gaan doen. Wie weet zet het kleine herstel zich door. Of zorgt de voorspelde recessie ervoor dat de beurzen de komende maanden nog een flinke smak naar beneden gaan maken. Geen één pensioenfonds weet nu al wat eind 2020 hun beleidsdekkingsgraad zal zijn. Dus eigenlijk kan niemand in de 4e maand van het jaar, iets zinnigs zeggen over wel of niet korten van pensioenen. Voor nu dus nog geen reden voor paniek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *