Corona pensioen

4 Manieren waarop Corona invloed heeft op je pensioen

Wat enkele weken geleden nog een vraag was, is inmiddels een feit; Nederland komt in een recessie. Dankzij de Corona maatregelen hebben veel mensen geen werk, kan er minder geld uitgegeven worden en hebben bedrijven minder omzet. Pas over een paar maanden zijn de details van dit domino-effect bekend. Feit is dat het pensioen van (bijna) pensionado’s op meerdere manieren hard geraakt gaan worden door de Corona crisis.

1. Pensioenopbouw

Iedereen die zich een beetje heeft verdiept in pensioenen, beseft dat het werkgeverspensioen in gevaar komt. Als je een pensioenregeling op basis van beschikbare premie hebt (premieovereenkomst), ga je merken dat de waarde van je beleggingen omlaag gaan. Dit is geen probleem als je de eerstkomende 5 jaar nog niet met pensioen gaat. In dat geval hebben je beleggingen nog genoeg tijd om te herstellen van deze recessie. Ben je echter van plan om de binnen nu en 5 jaar met pensioen te gaan? Dan heb je kans dat je pensioenkapitaal lager uitvalt dan wat eerder is voorgehouden door je pensioenfonds of -verzekeraar. Op je pensioendatum zet je je pensioenkapitaal om in maandelijkse pensioenuitkeringen. Logischerwijs zijn de pensioenuitkeringen dus ook lager dan verwacht. 

Bijna met pensioen

Ga je bijna met pensioen? Dan kan het verstandig zijn om nu extra actie te ondernemen:

  1. Zoek uit wat voor soort pensioenvorm je nu hebt en in het verleden hebt gehad (bij andere werkgevers). Slechte beleggingsresultaten hebben in eerste instantie weinig invloed op een uitkering uit een middelloon of eindloon regeling. Het risico op tegenvallende beleggingsresultaten ligt dan bij het pensioenfonds of -verzekeraar. Hier kun je dus geen extra actie voor ondernemen.
  2. Heb je een kapitaal- of premieovereenkomst (gehad)? In dat geval ligt het risico op tegenvallende beleggingsresultaten bij jou. Het is van belang dat je de actuele waarde van je pensioenkapitaal achterhaalt. Ook als dit pensioenpotje bij een vorige werkgever is opgebouwd. Vaak kun je het pensioenkapitaal opzoeken middels een online portal van je pensioenfonds of -verzekeraar. Hier log je in op basis van DigiD, of je vraagt je inloggegevens op. 
  3. Zodra je je totale actuele pensioenkapitaal weet, kun je een proefberekening van je toekomstige pensioenuitkering maken. Veel banken, verzekeraars en online verzekeringsvergelijkingssites hebben een applicatie op hun website waarmee je op basis van je pensioenkapitaal, de hoogte van je pensioenuitkeringen kunt berekenen.
  4. Is de hoogte van je toekomstige pensioenuitkering voldoende om, samen met de AOW en eventuele andere pensioenpotjes, na je pensioen prettig van te leven? Dan hoef je niks te doen.
  5. Valt je toekomstige pensioenuitkering tegen, of verwacht je straks helemaal niet rond te kunnen komen? Dan is het belangrijk dat je snel tot actie overgaat en een plan maakt! Dat kan van alles inhouden. Van het uitstellen van je pensioen en zelf extra gaan sparen (nu je nog een hoger loon ontvangt), tot aan het verhuizen naar een kleiner en goedkoper huis. De opties komen overeen met de tips die ik hier geef over hoe de periode tot aan je AOW-leeftijd te overbruggen.  Uiteraard kun je altijd een pensioenadviseur inschakelen om je hierbij te adviseren. In ieder geval behoort niks doen, niet tot de opties! 

2. Indexatie werkgeverspensioen

Heb je een pensioenregeling op basis van eindloon of middelloon? Dan heb je vanaf je pensioendatum recht op een gegarandeerde uitkering. Hierdoor lijkt er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. Maar schijn bedriegt, want eenmaal met pensioen, ben je voor de indexering (verhoging) van je pensioenuitkering afhankelijk van de financiële situatie van je pensioenfonds of -verzekeraar. Staat deze er straks, door de lage rentestanden en de recessie, jarenlang slecht voor? Dan betekent dit dat je jarenlang geen verhoging van je pensioenuitkering krijgt. Dit terwijl de huur, boodschappen en andere lasten wel ieder jaar hoger worden. Hierdoor kun je financieel behoorlijk in de knel komen. 

3. Indexatie AOW uitkering

Normaal gesproken wordt de AOW uitkering ook ieder jaar geïndexeerd. Omdat veel pensioenfondsen al jarenlang geen indexatie op de pensioenen hebben doorgevoerd, is de jaarlijkse AOW verhoging voor veel pensionado’s een schrale troost. Maar in tijden van recessie heeft de Nederlandse regering ook minder te besteden. Hierdoor bestaat de kans dat komende jaren ook de AOW-uitkering minder hard wordt verhoogd.  Met name op pensionado’s met weinig spaargeld, een klein pensioen en een huurhuis, kan dit een grote impact gaan hebben. 

4. Korten van pensioenen

Is je pensioen ondergebracht bij een pensioenfonds? Dan heb je kans dat door een recessie je pensioenfonds er dermate slecht voor komt te staan, dat deze zowel de opgebouwde als ingegane pensioenen moet gaan korten. Veel pensioenfondsen hebben vlak na de vorige recessie, tussen 2008 en 2013, eveneens de pensioenen gekort. Een korting van 6% was niet uitzonderlijk. Stel je ontvangt normaal gesproken een pensioenuitkering van € 800,- per maand bovenop je AOW-uitkering. Na een korting van 6% ontvang je nog maar € 750,- per maand. Grote kans dat door inflatie de vaste lasten in diezelfde periode met € 50,- omhoog zijn gegaan. Je kunt je voorstellen dat dit dramatische gevolgen had voor met name de gepensioneerden met een klein pensioen. Op dit moment is nog niet te voorspellen of er pensioenfondsen in Nederland zijn die moeten gaan korten. Maar als de recessie doorzet, is het korten van pensioenen haast niet te vermijden. 

Toekomst

Helaas hebben we geen glazen bol en weet niemand in hoeverre de recessie doorzet. Voor veel mensen zal de Corona-crisis invloed hebben op het opgebouwde of ingegane pensioen. Maar in welke mate is per persoon verschillend en de exacte impact is eigenlijk pas na de recessie te bepalen. Tenzij je bijna met pensioen gaat, heeft het in principe niet veel zin om je nu druk te maken om je pensioen.

Aan de andere kant kan bovenstaand pessimistisch verhaal je wellicht ook motiveren om actie te ondernemen. Je kunt namelijk meer financiële vrijheid creëren door zelf, ruim voordat je met pensioen gaat, aan de slag te gaan met je pensioen. Door zelf ook iets voor je pensioen te regelen, ben je op termijn minder afhankelijk van beslissingen van de overheid, pensioenfondsen en werkgevers. En laat juist deze slechte economische tijd, het perfecte moment  zijn om te beginnen met beleggen voor later. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *