Corona en recessie

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Inmiddels is de hele wereld in de ban van de Corona-crisis. In slecht 3 weken tijd, zijn we in Nederland van 0 besmettingen naar duizenden besmettingen en 106 overleden personen gegaan. Naar verwachting gaan deze aantallen de komende weken exponentieel stijgen. Het zijn vooral de ‘vitale beroepen’ die nu kei- en keihard aan het werk zijn. Terwijl het bedrijfsleven grotendeels stil staat. Corona heeft, naast een grote impact op onze persoonlijke gezondheid en de Nederlandse gezondheidszorg, ontzettend veel invloed op de economie. Het kabinet kwam afgelopen week niet voor niets met een pakket aan maatregelen, waaronder de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). 

Recessie

En deze economie stevent af op een recessie. Bedrijven die niet kunnen produceren. Werknemers en ZZP’ers die niet aan het werk kunnen.  Consumenten hebben minder geld te besteden. Bij minder vraag is minder aanbod nodig, wat weer leidt tot faillissementen. In ruim een maand tijd is de AEX (belangrijkste Nederlandse beursindex) met 30% gedaald. De vraag is of, hoeveel en hoe lang deze neerwaartse spiraal zich blijft voordoen.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid

Feit is dat komende maanden veel mensen zonder werk komen te zitten. Het kabinet heeft al een pakket met noodmaatregelen aangekondigd. Een van die noodmaatregelen is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) genoemd. Deze regeling is vergelijkbaar met de werktijdverkorting die we kennen uit de vorige crisis. Als je werkgever vanaf 1 maart 2020 een omzetverlies verwacht van meer dan 20%, kan hij bij het UWV de NOW aanvragen. Dit kan voor maximaal 3 maanden en kan eenmalig met 3 maanden worden verlengd.

Geen ontslag

Voor jou als medewerker betekent dit dat je gedurende de periode dat je werkgever gebruik maakt van de NOW, niet ontslagen kan worden. Je salaris wordt voor de volle 100% doorbetaald. Als je werkgever een pensioenregeling voor je heeft afgesloten, dan worden ook je pensioenpremies gewoon doorbetaald. Je werkgever ontvangt, afhankelijk van het omzetverlies, tot maximaal 90% van de loonkosten terug van het UWV. Als werknemer heeft dit geen invloed op je eventuele toekomstige WW rechten. In tegenstelling tot de oude werktijdverkorting, hoef je bij de NOW niet (deels) zonder werk te komen. Afhankelijk van afspraken met je werkgever, kan het zijn dat je je normale aantal uren (thuis) werkt.

Andere grote kostenposten

Goed nieuws voor werknemers en werkgevers dus. Een van de grootste kostenposten van een onderneming is met de NOW veilig gesteld. Andere grote kostenposten voor bedrijven zijn vaste lasten zoals hypotheken, verzekeringen en pensioenregelingen. Ook in de wereld van verzekeraars, banken en pensioenfondsen gaan geluiden op om de te betalen premies en aflossingen tijdelijk stop te kunnen zetten. Enkele banken hebben al toegezegd dat aflossingen op verzoek uitgesteld kunnen worden. Hopelijk komen ook de verzekeraars en pensioenfondsen snel met een oplossing hiervoor.

1 antwoord

  Trackbacks & Pingbacks

  1. […] pensioenineigenhand.nl/…/noodmaatregel-overbrugging-voor-werkbehoud-now […]

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *