Corona pensioen

Corona en pensioen

Het zal niemand ontgaan zijn, de wereld staat op zijn kop door het Coronavirus. Naast vele slachtoffers, heeft Corona ook veel impact op het zakelijke verkeer. Hierdoor daalden de afgelopen weken de beleggingsresultaten sterk.  Ook al beleg je niet zelf, je pensioenfonds of – verzekeraar doet dit waarschijnlijk wel. Inmiddels is duidelijk dat Corona invloed heeft op je pensioen.

Obligaties

Het zijn de pensioenfondsen die het hardst getroffen worden door het Coronavirus. Pensioenfondsen moeten verplicht een deel van het pensioengeld beleggen in aandelen en een deel in veilige staatsobligaties. Een staatsobligatie is een lening die de overheid uitgeeft om het financieringstekort van het betreffende land te drukken. De overheid betaalt een jaarlijkse rente op deze lening. Overheden zijn doorgaans hele betrouwbare partijen. Dus betalen bijna altijd de lening terug aan de obligatiehouder.

Beurscrash

Gemiddeld belegt een pensioenfonds 25% van zijn pensioengeld in risicoloze obligaties, zoals Nederlandse en Duitse staatsobligaties. Het merendeel van het pensioengeld beleggen ze in aandelen. Doordat grote beleggers de afgelopen 2 weken massaal hun aandelen verkochten, daalden de aandelen sterk in waarde. Op moment van schrijven meer dan 10% vergeleken met 2 weken terug.  Anderzijds kochten de grote beleggers massaal de veilige staatsobligaties aan. Dit heeft tot gevolg dat de jaarlijkse rente op staatsobligaties, die al erg laag stond, nog meer is gedaald.

Dubbel geraakt

Pensioenfondsen worden dubbel geraakt; de aandelen verliezen hun waarde en de rente op obligaties wordt nog minder. Het onderzoeksbureau van Aon, een groot pensioenbedrijf, heeft hier een onderzoek over gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat de dekkingsgraad van pensioenfondsen per 2 maart 2020 al 6% is gedaald. Van 101% vlak voor de de Corona uitbraak, naar 95% op 2 maart.  En de dekkingsgraden stonden er al niet goed voor.

Toekomst

Wat is de invloed van Corona op je pensioen? Daar valt nu nog niks over te zeggen. Wie weet komt de komende maanden de gehele wereldeconomie stil te staan. In dat geval gaan de dekkingsgraden nog meer dalen. En ontvang je volgend jaar sowieso geen indexatie op je pensioenuitkering. En de kans is vervolgens groot dat de pensioenfondsen de pensioenuitkeringen afstempelen en de pensioenpremies verhogen. Maar voor hetzelfde geld wordt volgende week het virus sterk teruggedrongen. Dan kunnen de beurzen zomaar weer gaan aantrekken. Waardoor de dekkingsgraad van pensioenfondsen ruim boven de 100% komt. Ik gok erop dat over een paar maanden deze hele crisis letterlijk en figuurlijk ‘weggewaaid’ is. Fingers crossed!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *