Pensioen bij scheiding

Eenvoudig pensioen verdelen bij een scheiding

Volgens de statistieken draait 40% van de langdurige relaties en huwelijken uit op een scheiding. Dit betekent dat de kan groot is dat je ooit in je leven hiermee te maken krijgt. Wist je dat een (echt)scheiding ook flinke consequenties heeft voor je pensioen?

Verdelen pensioenrechten bij scheiding

Afhankelijk van de pensioenregeling van jouw en je (toekomstig) ex-partner, heb je recht op bepaalde pensioenen uit elkaars pensioenregeling. Gaan jullie uit elkaar of scheiden? Dan ben je verplicht deze pensioenrechten op een bepaalde manier te verdelen. Standaard is dat ‘verevening’, samen kun je echter ook voor ‘conversie’ kiezen. Op deze site lees je hier meer over het verdelen van pensioenrechten bij scheiding. Het enige wat je zelf na de scheiding moet doen, is je (echt)scheiding aanmelden bij het pensioenfonds of verzekeraar van je ex-partner en jezelf.

Tientallen jaren aan elkaar vast

De huidige manier waarop de wet verplicht om pensioenrechten te verdelen, is behoorlijk complex. De berekeningen en communicatie hierover, kosten de pensioeninstellingen veel (doorloop)tijd. Daarbij blijf je als ex-partners in de toekomst nog tientallen jaren aan elkaar verbonden. Je hebt bijvoorbeeld pas recht op het partnerpensioen, als je ex-partner in de toekomst komt te overlijden. Eigenlijk iedereen in de pensioenwereld is het erover eens dat de huidige wetgeving aan modernisering toe is.

Nieuw wetsvoorstel

Minister Koolmees heeft afgelopen september 2019 een nieuw wetsvoorstel voorgelegd aan de Tweede Kamer voor de verdeling van pensioenrechten bij Echtscheiding; “Wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding 2021”. In dit wetsvoorstel, specifiek voor gehuwden, wordt onder andere beschreven dat ‘conversie’ de standaard verdelingsmethode wordt. Uiteraard kun je hier samen afwijkende afspraken over maken. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen,  is het grootste voordeel dat iedereen bij echtscheiding een zelfstandig recht krijgt op pensioen. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van de pensioendatum of overlijdensdatum van je ex-partner. Alleen je eigen pensioendatum wordt belangrijk. En als je geen aparte pensioenafspraken maakt, hoef je (en je ex) de echtscheiding niet meer zelf te melden aan je pensioenfonds of – verzekeraar. Pensioeninstellingen kunnen namelijk op basis van de gegevens uit het Gemeentelijke Basis Administratie herkennen of iemand is gescheiden.

Bezwaren

Voor de meeste mensen die pensioen opbouwen, is dit nieuwe pensioenvoorstel een echte verbetering. Er is een kleine groep mensen voor wie de standaard conversie methode niet ideaal is. Bijvoorbeeld voor mensen die financieel afhankelijk zijn van alimentatie van de ex-partner. In de huidige situatie heeft degene na het overlijden van de ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen. Dit bijzonder partnerpensioen compenseert het alimentatiebedrag wat wegvalt. Volgens het voorstel heeft diegene straks nergens meer recht op als de ex-partner komt te overlijden.

Voor pensioenfondsen en -verzekeraars betekent dit voorstel extra werk. Zij moeten hun huidige processen en IT-systemen immers ombouwen; dit kost veel extra tijd en geld. Pensioeninstellingen roepen de regering daarom op om een overgangsperiode in te stellen, zodra dit wetsvoorstel wordt aangenomen.

Pensioenfederatie pleit voor Pensioenplan

De Pensioenfederatie, een belangenbehartiger van bijna alle pensioenfondsen in Nederland, staat dan ook niet helemaal achter het wetsvoorstel. Zij vinden dat het wetsvoorstel nog eenvoudiger moet. Zowel voor de pensioenfondsen, als voor hun deelnemers. De pensioenfederatie roept de overheid op om een ‘pensioenplan’ verplicht te stellen bij echtscheiding. Als er kinderen betrokken zijn bij de echtscheiding, is een ouderschapsplan verplicht. Dus waarom geen verplicht pensioenplan? Ik vind het een mooi voorstel en ben benieuwd hoe Minister Koolmees hiermee omgaat in het wetsvoorstel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *