4 Tips om te profiteren van een hoge WOZ waarde

Het is weer februari. Dat betekent dat alle gemeentes de WOZ waardes van de gebouwen bekend maken. Overal in Nederland is de WOZ waarde, Waarde Onroerende Zaken,  dit jaar gestegen. Wat heb je hier als huisbezitter aan? Hierbij 4 tips om te profiteren van een hoge WOZ waarde.

Profiteer van een hoge WOZ waarde: verzilver je overwaarde

Een hogere WOZ waarde, betekent sowieso hogere gemeentelijke belastingen. Een deel van de gemeentelijke belastingen is immers gebaseerd op een percentage van de WOZ waarde van je woning. Leuk dat je huis meer waard is geworden, maar je bent meer geld kwijt aan gemeentelijke belastingen. Terwijl de waarde van je huis vastzit in stenen. Je hebt dus niets aan de hogere WOZ waarde, tenzij je zelf actie onderneemt. Hoe kun je profiteren van een hoge WOZ waarde?

Tip 1: Verminder de risico-opslag op je hypotheekrente

Heb je nog een behoorlijke hypotheek op je huis? Bij hypotheken zonder NHG garantie, heb je kans dat je een bepaalde risico-opslag in de hypotheekrente betaalt. Banken brengen deze risico-opslag in rekening omdat de originele hypotheek ten op zichte van de woningwaarde niet zo groot was. Bij de meeste hypotheekverstrekkers al vanaf 65% hypotheek ten opzichte van de taxatieprijs van de woning. Heb je de afgelopen jaren afgelost op je hypotheek én is de WOZ waarde van je woning flink gestegen? Dan is de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde groter geworden. Het risico voor de bank dat de hypotheek niet terugbetaald kan worden (bij gedwongen verkoop), is kleiner. Hierdoor kan de risico-opslag verlaagd worden. Of komt eventueel zelfs helemaal te vervallen.

Per hypotheekverstrekker verschilt de manier waarop je de risico-opslag kan verlagen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je via het online klantportaal aangeven dat je woningwaarde is gestegen. Vaak hoef je enkel het WOZ waaderapport van de gemeente in te sturen. De hypotheekverstrekker berekent vervolgens óf en hoeveel je hypotheekrente daalt. Dat is snel geld verdienen met een uurtje werk!

Let op: heb je nog een bankspaakhypotheek? Dan is het niet gunstig om je hypotheekrente te verlagen.

Tip 2: Sluit een opeethypotheek af

Met een opeethypotheek eet je je huis bijna letterlijk op. Deze hypotheekvorm is met name geschikt voor ouderen met veel overwaarde in de woning en weinig pensioen. Vereniging Eigen Huis heeft hier een duidelijke uitleg over geschreven. Met de opeethypotheek ga je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek aan. Afhankelijk van de afspraken met de hypotheekverstrekker, wordt het hypotheekbedrag ineens of in maandelijkse termijnen naar je overgemaakt. De hypotheekrente wordt opgeteld bij de schuld. Hierdoor betaal je geen hypotheekrente én heb je meer te besteden.  Als het huis wordt verkocht, bijvoorbeeld door overlijden, dan wordt de opeethypotheek afgelost. Laat je altijd goed adviseren door een hypotheekadviseur, of de opeethypotheek geschikt voor je is. 

Tip 3: Verkoop je huis

Met name als je wat ouder wordt en eventuele kinderen zijn het huis uit, kun je behoefte gaan krijgen aan een kleiner huis. Bijvoorbeeld omdat een kleiner huis minder onderhoud en schoonmaken vergt, of omdat je graag gelijkvloers wilt wonen. Zeker met een hoge WOZ waarde en een lage (of geen) hypotheek, kun je onderzoeken of je je huis beter kunt verkopen. Met de overwaarde koop je, zonder hypotheek, een kleiner huis of appartement terug. Hierdoor heb je én geen woonlasten, én heb je wellicht een zak met geld over om eerder te stoppen met werken. Dit levert zeeën van vrijheid op; minder onderhoud, poetsen en werken. Met name voor 55 plussers met een eigen woning is deze optie zeker het onderzoeken waard. 

Tip 4: Sale & lease back

Dit is een combinatie van tip 2 en 3. Er zijn partijen in de markt die jouw woonhuis kopen en dit huis vervolgens aan je terug ‘verhuren’. Dit wordt ‘Sale & lease back’ genoemd. Met name ouderen mensen, met weinig pensioeninkomsten, maken hier gebruik van. Hier bestaan diverse constructies en variaties van. Het voordeel is dat je in je huis kunt blijven wonen zonder er financieel hard op achteruit te gaan en niet meer verantwoordelijk bent voor grote onderhoudskosten. Het grote nadeel is dat je huur gaat betalen. Deze huur kan in de loop der jaren flink oplopen. De Consumentenbond heeft hier een artikel over geschreven. Blijf goed opletten op de kleine lettertjes, als je overweegt gebruik te maken van deze constructie. 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Je huis verkopen en een klein huis terugkopen of huren […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *