Als pensioen uitdraait op een teleurstelling…

De dag dat je voor altijd stopt met werken. Vele werkenden kijken hier reikhalzend naar uit. Jaren van tevoren ben je ermee bezig. Je bekijkt je opgebouwde pensioenpotjes en berekent wanneer je laatste werkdag zal zijn. Je fantaseert over het afscheid met collega’s en alle leuke dingen die je vervolgens gaat doen. Zo zou het moeten zijn. Maar soms gaat het vlak voor de eindstreep niet zoals gehoopt.  Wat als met pensioen gaan een teleurstelling wordt?

Autonomie

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die veel autonomie hebben, dus veel zelf kunnen beslissen in hun leven, gelukkiger zijn.  Het zelf bepalen van je pensioendatum, of dat nu op je 60ste of 70ste is, draagt bij aan een gelukkiger leven. Indirect betekent dit wellicht dat je voldoende financiële middelen moet hebben, om zelf deze keuze te kunnen maken.

Tegenslag

Over hoe je in je werkende leven het beste (extra) kunt sparen voor je pensioen, staat genoeg informatie op deze en andere sites. Toch gebeurt het af en toe dat iemand, die zijn hele leven hard heeft gewerkt en gespaard, alsnog een paar jaar voor zijn gewenste pensioendatum een grote tegenslag te verwerken krijgt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Uitvallen door ziekte
  • Gedwongen ontslag
  • (echt)scheiding
Een bittere pil

Als gevolg hiervan heb je óf niet genoeg geld op je gewenste pensioendatum, waardoor je min of meer verplicht langer moet doorwerken. Of je gaat verplicht eerder dan gewenst met pensioen en ontvangt minder pensioen dan verwacht. In beide situaties is het moment van ‘met pensioen gaan’ een grote teleurstelling en wellicht zelfs deprimerend. Hoe kun je het beste omgaan met deze teleurstelling?

Acceptatie

Een belangrijke stap hierbij is acceptatie. Acceptatie van de grote tegenslag en acceptatie dat je op korte termijn de situatie niet meer kunt veranderen. Dit is tevens de moeilijkste stap. Een paar weken of maanden stevig balen is heel normaal. Houd je problemen niet voor jezelf. Het werkt bevrijdend en het helpt in de verwerking als je je gevoelens kunt uiten bij vrienden en familie. Maar let erop dat je er niet in ‘blijft hangen’. Merk jij, of je omgeving, dat je de bittere pil niet kunt verwerken? Zoek dan hulp. Bijvoorbeeld bij de huisarts, een coach of een pensioencursus. Een pensioencursus helpt je bij het vinden van een nieuw ritme (en nieuwe doelen) in je leven.

Activatie

Voel je dat je de situatie grotendeels geaccepteerd hebt? Dan merk je dat je toe bent aan het regelen van praktische zaken. Helaas heb je die tijd niet altijd. Bij bijvoorbeeld een gedwongen ontslag wordt je ook gedwongen om direct praktische zaken te regelen. Ook al staat je hoofd er misschien niet naar.

Bereken met de nieuwe feiten de hoogte van je pensioenuitkering en/of je pensioendatum. Uiteraard kun je hierbij de hulp inschakelen van een pensioenadviseur. Denk je dat je het gaat redden in de nieuwe situatie? Dan kun je weer rustig ademhalen. Ga je het niet redden? Bedenk dan praktische alternatieven. Mogelijke oplossingen zijn:

  • Besparen op je vaste lasten en/of hobby’s
  • Vrijwilligerswerk zoeken (de maximale vrijwilligersvergoeding per jaar is € 1700,-)
  • Een klein baantje zoeken, zoals (kranten)bezorger of chauffeur
  • Je huis verkopen en een klein huis terugkopen of huren

Ook belangrijk! Probeer desondanks op een fijne manier afscheid te nemen van de collega’s met wie je de afgelopen jaren prettig hebt gewerkt. Als er niets door je werkgever geregeld wordt, nodig dan zelf een select groepje collega’s uit om nog een drankje te drinken of iets leuks te ondernemen. Hierdoor kun je, zonder bittere nasmaak, echt een punt zetten achter je carrière.

In control

Uiteraard mag je daarna nog steeds regelmatig balen over je tegenslag. Vergeten doe je het waarschijnlijk nooit. Maar je zult zien dat zodra je je zaakjes weer op orde hebt gebracht, je meer ‘in control’ bent van je eigen leven. Je hebt je autonomie terug en kunt weer gelukkig zijn.  Je kunt trots zijn op jezelf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *