Maar 5 pensioenfondsen indexeren pensioenen

Indexatie; erg belangrijk voor pensionado’s om hun koopkracht te behouden. Bij indexeren wordt je maandelijkse pensioenuitkering opgehoogd met een bepaald percentage. Hiermee stijgen de pensioenen mee met de prijzen in de winkels. Pensioenfondsen mogen alleen de pensioenen indexeren, als ze meer dan genoeg geld in kas hebben. Helaas, daar zit het probleem bij bijna alle bedrijfstakpensioenfondsen.

Slechts 5 van de 46 onderzochte bedrijfstakpensioenfondsen hebben afgelopen jaar hun pensioenen mogen verhogen. Pensioen Pro heeft 46 bedrijfstakpensioenfondsen onderzocht. Slechts 5 van hen stonden er goed genoeg voor om de pensioenen in 2020 te mogen verhogen. In 2019 mochten nog 16 bedrijfstakpensioenfondsen de pensioenen indexeren.

5 pensioenfondsen met een dekkingsgraad >110%

Dit betekent dat eind september 2019 slechts 5 bedrijfstakpensioenfondsen een dekkingsgraad hadden van 110% of meer. Overigens hebben 3 van de 5 pensioenfondsen de pensioenen met minder dan 1% verhoogd.

Deze 5 bedrijfstakpensioenfondsen mochten in 2020 de pensioenen wel indexeren:

  • PPF Bouw (nr. 6 grootste Pensioenfonds in Nederland)
  • Pensioenfonds Openbare bibliotheken
  • Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en binnenvaart
  • Pensioenfonds voor de Woningcoöperaties
  • BPF Koopvaardij

Indexatie van AOW

Verreweg de meeste pensionado’s ontvangen geen indexering van hun pensioenuitkering. Maar niet getreurd, de overheid verhoogt ieder jaar het staatspensioen; de AOW.  Voor gehuwden en samenwonenden is het pensioen per 1 januari 2020 verhoogd met 1,9%. Voor alleenstaanden zelfs met 2,2%. Ontvang je een relatief kleine pensioenuitkering voormalig werkgever? Dan zul je weinig last hebben van de verhoging van prijzen. Heb je een hoge pensioenuitkering van je werkgever? Dan gaat je bestedingsruimte wel achteruit. Zeker als je pensioenfonds al enkele jaren de pensioenen niet heeft verhoogd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *