Ga gezond met pensioen, stop niet met werken!

Wist je dat stoppen met werken ongezond is? Je gelooft het niet hé… Onderzoekers van de Universiteit van Maryland ontdekten in 2009 al dat gepensioneerden die tijdelijk of part-time werken, gezonder zijn. Zij hebben minder ernstige ziektes en functioneren beter in het dagelijks leven. Deze week heeft de Nederlandse Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een advies uitgebracht om gezond met pensioen te gaan. 

Enerzijds hebben we in de maatschappij momenteel een enorm tekort aan beroepskrachten. Denk hierbij aan onderwijzers, verpleegkundigen en bouwlui. Anderzijds vinden veel mensen in hun ‘derde levensfase’ het belangrijk om nog een rol te spelen in de maatschappij, om ‘ertoe te doen’. Daarbij is aangetoond dat je met een zinvolle dagbesteding langer gezond blijft. Dit hoeft niet perse je oude beroep te zijn. Wel van belang is dat de jonge oudere autonomie heeft over de invulling van zijn of haar eigen leven. En daar wringt nu de schoen.

Het advies van de RVS richt zich dan ook met name op bedrijven en overheidsorganisaties. Als we in Nederland willen dat jonge ouderen langer doorwerken, dan moeten zij hierin gefaciliteerd worden. Een simpel voorbeeld is dat in de meeste arbeidscontracten  is vastgelegd dat de werknemer ontslag krijgt aangezegd als de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. Wil je langer doorwerken? Dan moet je opnieuw met je werkgever om de tafel om een nieuw arbeidscontract overeen te komen. Dit klinkt als de omgekeerde wereld, in tijden van arbeidstekort. 

Ook moeten werkgevers meer open staan voor de jonge oudere, om hen langer aan de organisatie te binden. Het RVS raad werkgevers aan om al ruim voor de pensioendatum het gesprek aan te gaan over flexibel doorwerken na het pensioen. Bijvoorbeeld door een beperkt aantal uren in een lichtere functie en/of zelf te bepalen werktijden te bieden. Het mes snijdt aan twee kanten; de werkgever behoudt een betrouwbare ervaren kracht. En de pensionado heeft meer grip op zijn of haar leven en haalt voldoening uit het werk met de oude vertrouwde collega’s. Hier staat meer uitleg over de flexibele mogelijkheden rondom pensioen. 

Overigens blijven er steeds meer 70 plussers aan het werk. In 2003 deed 3,3% van de 70-plussers een betaald werk. 15 jaar later, in 2018, is dit aantal al meer dan verdubbeld naar 7,3%.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *