Jaarruimte 2019, laatste kans!


Je kunt er nog enkele dagen gebruik van maken! Je jaarruimte over 2019. Handig, als je via je werkgever al pensioen opbouwt. En een must, als je verder geen pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld omdat je flexkracht of ondernemer bent.

Een pensioenaanbieder berekende onlangs dat ZZP’ers ieder jaar 1,2 miljard aan belastingvoordeel laten liggen, door geen gebruik te maken van hun jaarruimte. Dit is gebaseerd op een onderzoek van ZZP Nederland. Zij kwamen na onderzoek tot de conclusie dat een gemiddelde ZZP’er €38.000,- verdient en dus een jaarruimte heeft van €1450,- . 70% Van alle ZZP’ers is niet of nauwelijks bekend met de jaarruimte regeling van de Belastingdienst. Onder werknemers met een pensioenregeling, is het begrip ‘jaarruimte’ nog veel minder bekend.

Jammer, want door niet tijdig bekend te zijn met de jaarruimte regeling, mis je bepaalde belastingvoordelen. Maar nog belangrijker, je hebt minder invloed op je inkomen na pensionering.

Belastingvoordelen

De belastingvoordelen zijn tweeledig:

  1. Je betaalt in 2021 vermogensrendementsheffing als je, als alleenstaande, op 1 januari 2020 vanaf €30.846,- aan spaargeld of beleggingen hebt. Voor fiscaal partners en gehuwden geldt het dubbele bedrag: €61.692,-. Is je vermogen hoger dan dit bedrag? Dan is het sowieso gunstig om gebruik te maken van de jaarruimte regeling.  Je gaat dan immers minder vermogensrendementsheffing betalen. Je profiteert hier niet alleen in 2021 van, maar ook in alle volgende jaren tot aan je pensioendatum.
  2. Het bedrag dat je in 2019 stort in je persoonlijke lijfrente of bankspaarregeling (al dan niet met beleggingsmogelijkheid), kun je aftrekken van je te betalen inkomstenbelasting in 2019. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting en ontvang je wellicht in de zomer van 2020 geld terug van de Belastingdienst. Werkenden met een inkomen tussen de €34.301,- en €68.507,- ontvangen tot 38,1% (belastingschijf 3) van het gestorte bedrag terug. Heb je een inkomen tussen de € 68.507,-  en €107.593,- (maximum pensioengevend salaris 2019)? Dan ontvang je tot 51,75% (belastingschijf 4) van het gestorte bedrag bedrag aan jaarruimte terug.

Heb je een hoog eigen vermogen en een hoog inkomen? Dan beleg of spaar je met behulp van de jaarruimteregeling vele malen sneller en harder dan op een normale bank- of beleggingsrekening.

Eigen invloed

Maar wellicht nog belangrijker dan alle financiële voordelen; je bouwt een eigen pensioenpotje op. Hierdoor ben je op je pensioendatum minder afhankelijk van je AOW en werkgeverspensioen. Je hebt meer mogelijkheden om al vóór je AOW-leeftijd (nu 67 jaar) te stoppen met werken. En als het pensioenfonds van je werkgever helaas moet korten op de pensioenen, voel je dit minder in je portemonnee. Door in je werkende leven zelf een eigen pensioenpotje op te bouwen, heb je meer vrijheid tegen de tijd dat je met pensioen wilt gaan. Dus met de jaarruimteregeling spaar of beleg je, grotendeels op kosten van de Belastingdienst, voor je eigen vrijheid.

Nuttige dagen

Wil je de komende laatste dagen van 2019 nuttig besteden? Bereken dan nog snel wat je jaarruimte is en maak nog snel een bedrag over naar je lijfrentepolis of geblokkeerde rekening. En geen paniek als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Volg dit stappenplan, en wellicht kun je nog in 2019 beginnen met fiscaal gunstig sparen of beleggen voor je pensioen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *