Pensionado’s met een aflossingsvrije hypotheek; opgelet!

Afgelopen week publiceerde onderzoeksbureau Netspar de resultaten van een onderzoek naar problematische schulden van huishoudens. En wat blijkt? Tot 10% van de (bijna) gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek, gaat de komende jaren in financiële problemen komen. Hoe kan dit? En wat kun je doen om financiële problemen te voorkomen?

2 Redenen

Er zijn twee redenen waarom de onderzoekers verwachten dat een deel van de pensionado’s met een aflossingsvrije hypotheek, in de komende 20 jaar in de financiële problemen komen;

  1. De voorwaarden om een aflossingsvrije hypotheek te verlengen, zijn de afgelopen jaren aangescherpt. Hierdoor lukt het een kleine groep pensionado’s niet om de hypotheek te verlengen. Zij worden hierdoor min of meer gedwongen om te verhuizen naar een duurder huurhuis of om een duurdere annuïtaire lening, zonder recht op hypotheekrenteaftrek, te accepteren.
  2. Het inkomen na pensionering is doorgaans lager. Daarbij heeft niet iedereen voldoende spaargeld of beleggingen om deze extra maandelijkse lasten op te vangen.

De verwachting is dat 5% van de (toekomstige) pensionado’s met een aflossingsvrije hypotheek, zo’n 23.000 mensen, in problematische financiële problemen komt. En dat nog eens 5% een groot risico loopt. De onderzoekers adviseren dan ook om met maatwerkoplossingen te komen voor deze groep.

Duik in je hypotheek

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en ben je met pensioen of ga je binnenkort met pensioen? Dan is het verstandig om even in je hypotheek te duiken. Hoe ruimer voor de einddatum van de hypotheek je op de hoogte bent van je mogelijkheden, hoe beter. Op een gedwongen verhuizing of zelfs verkoop, zit niemand te wachten.

Hoeveel van je totale hypotheekschuld staat er nog open op de einddatum van de hypotheek? Veel mensen hebben een hypotheekcombinatie van aflossen en aflossingsvrij. Is op de einddatum het merendeel van de hypotheek afgelost? Bij een kleine aflossingsvrije hypotheek ten opzichte van de woningwaarde, verstrekken de meeste hypotheekverstrekkers wel weer een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. Twijfel je hierover? Neem dan vooral contact op met je hypotheekadviseur.

Verhoudingsgewijs hoge aflossingsvrije hypotheek

Ga je komende jaren met pensioen en heb je, in verhouding met de waarde van je huis, een hoge aflossingsvrije hypotheek? Probeer dan nu al zoveel mogelijk af te lossen. Mogelijk heeft je hypotheekverstrekker je hier ook al over benaderd. En de campagne ‘Aflossingsblij kun je haast niet gemist hebben. Zeker als je pensioenuitkeringen vanaf je pensioendatum fors lager zijn dan je huidige salaris, heeft extra aflossen 2 voordelen. Door nu maandelijks extra af te lossen, begin je alvast te wennen aan een lager maandinkomen. En door maandelijks (en bijvoorbeeld jaarlijks het vakantiegeld) af te lossen, is je aflossingsvrije hypotheek op de einddatum een stuk lager.

Ben je al met pensioen en heb je een relatief hoge aflossingsvrije hypotheek? Als je verder weinig spaargeld of beleggingen hebt, is het verstandig om alvast contact op te nemen met je hypotheekverstrekker of een hypotheekadviseur. Vraag alvast na wat de mogelijkheden zijn op de einddatum van de hypotheek. Vallen de mogelijkheden tegen? Verdiep je dan nu alvast, ruim voor de einddatum van je hypotheek, in alternatieven. Nu is de woningmarkt nog goed, dus kun je je huis nog goed verkopen. Met de overwaarde van je huis kun je wellicht een kleiner huis of appartement terugkopen. Of neem de tijd (en schrijf je in bij een woningbouwvereniging) om een leuk betaalbaar huurhuis of -appartement te vinden.

Zorg in ieder geval dat je ruim voor de einddatum van de hypotheek je opties in beeld hebt. En neem bij twijfel altijd contact op met een hypotheekadviseur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *