Sparen of beleggen voor pensioen

Sparen of beleggen?

Iedereen die ervoor kiest vrijwillig pensioen op te bouwen, komt voor de keuze te staan. Sparen of beleggen?

Deze vraag beantwoorden, kunnen alleen jij en je eventuele partner. Er zijn een aantal zaken waar je over na moet denken:

  • Risicobereidheid; hoeveel risico je durft te nemen zonder slapeloze nachten te krijgen? Wat voel je als het beleggingsresultaat op je pensioendatum maar 90% van je ingelegde geld is?
  • Huidige buffer; Hoeveel spaargeld, beleggingen, werkgeverspensioen en hypotheekaflossingen heb je? In hoeverre ben je financieel afhankelijk van je vrijwillig opgebouwde pensioen?
  • Kennis en ervaring op financieel gebied; Wat zijn je eerdere ervaringen met beleggen?
  • Beleggingshorizon; Hoe lang is de periode tussen nu en je gewenste pensioendatum?

Ben voorbereid: pensioenadviseurs en aanbieders van persoonlijke pensioenproducten gaan hier ook vragen over stellen.

Beleggingshorizon en risicobereidheid

Veel adviseurs houden als stelregel aan dat starten met beleggen gunstig is bij een beleggingshorizon langer dan 15 jaar. Dus als er meer dan 15 jaar zit tussen nu en je gewenste pensioendatum. Bij een kortere beleggingshorizon is het veiliger om te sparen. Dus wil je rond je AOW leeftijd ook daadwerkelijk stoppen met werken? Dan ligt de grens om te beginnen met beleggen op 50-55 jaar. Rationeel gezien, door de lage rentestanden, ligt deze grens nu meer richting de 55 jaar. Echter is je eigen gevoel belangrijker dan stelregels. De ene 60-jarige, met een afgelost huis en een prima werkgeverspensioen, wil de laatste jaren voor pensioendatum graag zelf beleggen voor extra pensioen. Terwijl een andere 45-jarige slapeloze nachten krijgt van de gedachte dat Trump een bepaalde uitspraak doet waardoor de beurzen een beetje gaan dalen. Je eigen gemoedsrust is daarin leidend.

LifeCycle beleggen

Beleggen betekent niet dat je direct al je geld, net als in een casino, op ‘rood’ zet. Ook binnen de beleggingsvariant van banksparen, kun je verschillende risico’s nemen. Heb je weinig kennis en ervaring met beleggen? Bij de meeste bankspaarrekeningen met beleggingsmogelijkheden, kun je LifeCycle fondsen aankopen. Deze fondsen zijn afgesteld op jouw pensioendatum en bevatten een mix van aandelen en (veiligere) obligaties. Ieder jaar wordt automatisch een deel van de aandelen verkocht en worden er veiligere obligaties voor teruggekocht. Hierdoor wordt het beleggingsrisico in de loop der jaren verlaagd. Vlak voor je pensioendatum is het beleggingsrisico nog maar minimaal. Voor mensen met een lange beleggingshorizon en weinig kennis en ervaring met beleggen, is LifeCycle beleggen een uitstekende oplossing.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] voor je pensioen. De keuze tussen sparen of beleggen, maken veel mensen op gevoel. Je leest er hier meer over de keuze tussen sparen en beleggen. Theoretisch gezien is beleggen het gunstigst voor de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *