Tips pensioenadviseur

Tips bij het selecteren van een pensioenadviseur

Voor veel mensen is pensioen een ‘ver-van-mijn-bed-show’, laat staat dat ze ooit een pensioenadviseur hebben bezocht. Pensioen is duidelijk een ‘low-interest’ onderwerp. Hier een feit om toch je aandacht te trekken.

Wil je, als alleenstaande, vanaf je 67ste een bruto pensioen van € 2000,- per maand ontvangen? Dan heb je, naast een volledige AOW uitkering, een pensioenkapitaal nodig van ongeveer € 200.000,-.

Dat is een behoorlijk bedrag hé! Daar kun je een mooi klein appartement voor kopen. Gek eigenlijk dat veel mensen voor de aankoop van een woning met een vergelijkbaar bedrag, wel direct naar een hypotheekadviseur stappen. Maar over pensioen liever niet nadenken.

Een eenmalig advies van een onafhankelijk pensioenadviseur kost voor alleenstaanden ongeveer € 1200,- tot € 1700,- en € 1500,- tot € 2000,- voor partners. Ondernemers zijn iets meer kwijt. Wil je je niet teveel in pensioen verdiepen en het later toch goed geregeld hebben? Zoek dan een pensioenadviseur. Let hierbij op de volgende zaken:

  • Onafhankelijkheid; werkt de pensioenadviseur voor een aanbieder in financiële producten (bank of verzekeraar), of is de adviseur vrij om ieder product te adviseren?
  • WFT gecertificeerd; in Nederland dient iedere pensioenadviseur in het bezit te zijn van een actueel certificaat WFT Adviseur Pensioenverzekeringen. Vraag hiernaar bij uw pensioenadviseur.
  • AFM registratie; in Nederland moet ieder advies- en bemiddelingsbureau in financiële producten geregistreerd staan bij de AFM. Hierdoor kan de Autoriteit Financiële Markten de kwaliteit van de dienstverlening controleren. Het AFM registratienummer staat meestal vermeld op de website van de adviseur, vraag er anders naar. Op de website van de AFM kun je de adviseur ook opzoeken.
  • DVD; iedere pensioenadviseur in Nederland is verplicht om u het DVD, het DienstVerleningsDocument, te verstrekken voordat je in zee gaat met de pensioenadviseur. In dit document staat in begrijpelijke taal, de inhoud van de dienstverlening uitgelegd. Let hierbij op dat je de juiste diensten afneemt. Zo wordt het pensioenadvies en het afsluiten van een pensioenproduct vaak als 2 aparte diensten gezien. Ook wordt nazorg en onderhoud (in de jaren erna) van het pensioenproduct vaak als een aparte dienst gezien.
  • Ervaringen van anderen; Vraag eens bij je familie of vrienden of zij goede ervaringen hebben met een bepaalde pensioenadviseur. En heb je een adviseur op het oog? Google zijn of haar naam om eventuele reviews van anderen te lezen. Houdt er rekening meer dat een enkele negatieve review nog niets hoeft te betekenen. Als er meerdere negatieve reviews zijn, lijkt het niet verstandig om hiermee in zee te gaan.
  • Dé klik; uiteindelijk is je eigen gevoel bij een pensioenadviseur het belangrijkst. Bij veel pensioenadviseurs kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen. Ga kennismaken en kies uiteindelijk de adviseur waar je een klik mee hebt.
1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] je pensioenuitkering en/of je pensioendatum. Uiteraard kun je hierbij de hulp inschakelen van een pensioenadviseur. Denk je dat je het gaat redden in de nieuwe situatie? Dan kun je weer rustig ademhalen. Ga je het […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *